Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, ca autoritatile detin controlul asupra efectelor pe care le are in Romania sistarea de gaze din Rusia si Ucraina, precizand ca exista resurse interne pentru trecerea iernii daca nu va fi foarte frig si daca nu apar defectiuni tehnice in sistem.
"Guvernul are situatia sub control", a spus premierul Emil Boc intr-o declaratie de presa la Palatul Victoria, la capatul unei zile in care, pentru prima data din anii 70, Romania a ramas in timpul iernii dependenta doar de resursele interne de gaze, dupa ce Rusia a sistat livrarea gazelor catre Europa.

Premierul a spus ca Romania poate trece de iarna bazandu-se doar pe gazele proprii in conditiile in care temperatura nu va scadea sub -15 grade Celsius si daca nu vor aparea defectiuni in sistemul energetic. Emil Boc a folosit ca argument prima zi a sistarii de gaze, cand tara noastra a cheltuit 58 de milioane de metri cubi de gaz exclusiv din rezervele autohtone.

Este vorba, potrivit primului-ministru, de 33 de milioane de metri cubi de gaz provenit din sondele interne si de 25 de milioane de metri cubi de gaz aflat in depozitele subterane ale tarii. El a mai spus ca raspunsul la intrebarea "cat timp rezistam" depinde de conditiile climei - sa nu fie temperaturi mai mici de -15 grade Celsius si sa nu apara defectiuni in sistem.

Emil Boc a mai spus ca Romania a pierdut circa 7 milioane de metri cubi de gaze din import, care proveneau din Rusia si din Ucraina, insa aceasta lipsa poate fi acoperita de resursele interne. El a reluat enumerarea prioritatilor, pe care le-a anuntat mai devreme si ministrul Economiei, Adriean Videnu - consumul asigurat pentru populatie si pentru productia industriala, scrie NewsIn.

De asemenea, premierul a mai confirmat si o informatie care a circulat in presa neoficial, potrivit careia a avut, miercuri seara, o intalnire la Palatul Cotroceni cu presedintele Traian Basescu. El a aratat ca au discutat despre situatia aparuta prin sistarea de catre Rusia a livrarii de gaze si depre strategii pe termen mediu si lung in domeniul energiei. Intrebat care sunt strategiile respective, Boc a explicat ca acestea vor fi anuntate si supuse dezbaterii publice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri