Productia industriala a crescut in 2008 cu 0,9% fata de 2007, insa a scazut cu aproape o cincime in decembrie 2008 fata de aceeasi luna din 2007, Romania resimtind puternic efectele crizei economice, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).
Astfel, productia din energia electrica si termica, gaze si apa a crescut cel mai mult, cu 6,2% fata de 2007, iar industria prelucratoare, cu 0,7%. In schimb, industria extractiva a inregistrat o scadere anuala de 0,3%.

Pe marile grupe industriale, in 2008, s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de uz curent, de 7,6%, cea a bunurilor de capital, de 1,3%, si in industria energetica, de 0,3%. Spre deosebire, industria bunurilor de folosinta indelungata si sectorul bunurilor intermediare au scazut cu 6,5%, respectiv cu 3,7%.

Productia industriala a scazut in decembrie 2008 cu 18% fata de luna similara din 2007, din cauza comprimarii semnificative a tuturor industriilor. Aceasta este cea mai pronuntata scadere resimtita de productia industriala in 2008, dupa ce in noiembrie productia industriala se contractase cu 11,5%, iar in octombrie se diminuase cu 3%, tot in termeni anuali.

Industria prelucratoare s-a redus cu 20,1% in decembrie 2008, cea a energiei electrice si termice, apa si gaze, cu 7,3%, iar sectorul extractiv, cu 5,9% fata de decembrie 2007.

Potrivit INS, pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi pentru industria bunurilor intermediare, unde productia a scazut cu 38%, cea a bunurilor de capital, cu 31,4%, a bunurilor de folosinta indelungata, cu 25,8%, si industria energetica, cu 10,2%. In schimb, industria bunurilor de uz curent a inregistrat o crestere de 7,1%.

Fata de noiembrie, productia industriala a scazut cu 19,2% in decembrie

Productia industriala a inregistrat in decembrie 2008 o scadere pe ansamblu cu 19,2%, comparativ cu luna precedenta, determinata in principal de scaderea industriei prelucratoare, cu 21,6%, a industriei extractive, cu 9,7%, si energiei electrice si termice, gaze si apa, cu 0,8%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi la toate categoriile de bunuri. Astfel, in industria bunurilor intermediare, productia s-a comprimat cu 34,3%, in industria bunurilor de capital, cu 28,7%, in industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 27,6%. Sectorul bunurilor de uz curent si industria energetica au inregistrat scaderi ceva mai moderate ale productiei, de 7,7%, respectiv de 4,7%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri