Comisia Europeana a anuntat ca va spori ajutorul financiar de urgenta pentru Romania daca autoritatile romane se angajeaza la un program de reforme care include si inasprirea politicii fiscale, relateaza Reuters.
Comisia Europeana a inceput deja sa lucreze impreuna cu expertii Fondului Monetar International si cu autoritatile romane la un acord pe modelul celor semnate de Ungaria si Letonia, a declarat, pentru NewsIn, Amelia Torres, purtatoarea de cuvant a comisarului pentru afaceri economice Joaquin Almunia.

"Asistenta financiara este conditionata de un angajament puternic al autoritatilor romane ca vor implementa un program de politici de sustinere", au precizat CE si presedintia ceha a UE, intr-un comunicat comun.

"Exista in mod clar o necesitate de a mobiliza toti factorii si instrumentele de politici in scopul de a continua sa fie asigurata stabilitatea macroeconomica si financiara, precum si consolidarea si sustenabilitatea fiscala", se mai spune in comunicat.

Sprijinul financiar pentru Romania ar urma sa fie acordat dintr-un fond special al UE, deja accesat de Ungaria si Letonia, destinat membrilor din afara zonei euro cu probleme de balanta externa de plati. Ajutorul de la UE face parte dintr-un program mai larg de finantare, la care ar urma sa contribuie si Fondul Monetar International (FMI).

Comunicatul CE nu precizeaza suma de bani de care are nevoie Romania.

Autoritatile din Romania incep miercuri, la Bucuresti, discutii cu o delegatie a Fondului despre un posibil program al FMI pentru Romania, "parte a unui pachet multilateral de finantare", la care sa mai ia parte UE si Banca Mondiala.

Marti, cotidianul Financial Times a relatat ca Romania ar putea primi un pachet de salvare de circa 20 de miliarde de euro din partea FMI.

Surse apropiate negocierilor au declarat, pentru NewsIn, ca pachetul de finantare externa pe care Romania il negociaza cu Comisia Europeana, FMI si alte institutii financiare internationale cuprinde mai multe scenarii, in functie de care suma totala variaza intre 9 si 20 miliarde euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri