Imprumutul de la Fondul Monetar International (FMI) nu are decat menirea de a finanta deficitul bugetar, pe care guvernul nu il mai poate controla, a declarat presedintele comisiei economice, industrii si servicii din Senat, Varujan Vosganian.
"Prezentarea facuta de BNR in fata birourilor reunite nu a facut decat sa-mi intareasca convingerea ca imprumutul de la FMI nu are decat menirea de a finanta deficitul bugetar, pe care guvernul nu il mai poate controla. Guvernul are nevoie de 6 miliarde euro pentru nevoi curente si acordul cu FMI a fost in scopul de a ajuta executivul unde nu-si mai poate face datoria", a declarat fostul ministeru al economiei si finantelor, citat de NewsIn.

Vosganian a adaugat ca "e de neinteles faptul ca prognozele sunt cu totul altele" fata de cele anuntate anterior.

"Initial, guvernul si-a asumat in fata Parlamentului un deficit bugetar de 2% din produsul intern brut (PIB), iar dupa cele doua saptamani de negocieri aflam ca este 6%, din care 4,6% asumat, iar aproximativ 1% cheltuieli care vor fi anulate", a comentat Vosganian.

El a precizat ca "toate acestea au un pret". Astfel, "guvernul ar putea indexa pensiile la inflatie si nu la salariul mediu, ca pana in prezent, ca masura de reducere a cheltuielilor bugetare".

"Pensiile ar putea fi decuplate de salariul mediu si cuplate la rata inflatiei, ceea ce insemna pentru pensionari pierderea puterii de cumparare si pauperitate", sustine Vosganian.

El a adaugat ca Guvernul are nevoie de masuri care sa ii creasca veniturile cu 1 miliard euro, ceea ce va insemna, probabil, cresterea fiscalitatii.

Vosganian considera ca, pentru a ajuta economia reala, banca centrala ar trebui sa scada rata dobanzii de politica monetar. Consiliul de administratie al Bancii nationale a Romaniei (BNR) a mentinut, insa, marti, dobanda cheie la 10% pe an, in conformitate cu asteptarile.

"Am intrat intr-un cerc vicios. Daca pana acum bancile nu mai acordau credite, acum sunt dispuse sa finanteze, insa firmele nu mai pot indeplini criteriile din cauza situatiei economice", a mai spus Vosganian.

Dupa discutiile purtate, miercuri, cu reprezentantii bancii centrale, presedintele Senatului, Mircea Geoana, i-a invitat in Parlament si pe primul ministru si pe alti ministri, pentru discutii legate de situatia economica. Intalnirea ar urma sa aiba loc luni, pe 6 aprilie, la ora 14:00.

Din aranjamentul extern de 19,95 miliarde euro, sumele trase in acest an ar trebui sa se ridice la 11,8 miliarde euro, cele din 2010 la 7,1 miliarde euro, iar in 2011 restul de 1,05 miliarde euro.

Defalcat, in 2009, Romania va primi 8,5 miliarde euro de la FMI, 2,5 miliarde euro de la Comisia Europeana, 0,5 miliarde euro de la Banca Mondiala, iar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare va acorda un imprumut de aproximativ 0,3 miliarde euro.

Fondurile de la FMI ar urma sa fie folosite de Romania pentru protejarea rezervei valutare.

Guvernatorul BNR explica, saptamana trecuta, ca fondurile imprumutate de la Comisia Europeana si trase anul acesta, estimate la 2,5 miliarde euro, ajung in trezorerie, avand ca destinatie finantarea deficitului bugetar, dar in final intra in piata. In consecinta, si pentru aceasta suma "contrapartida ar ajunge tot in rezerva", deoarece BNR ar cumpara valuta, prin operatiuni de tip swap.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri