Sindicatele au convenit luni cu reprezentantii Ministerului Finantelor si cu cei ai patronatelor sa fie eliminata plata drepturilor de autor in mass-media, in aceasta situatie fiind aproape 50.000 de persoane, a declarat secretarul general al AOAR, Cristian Parvan, citat de NewsIn.
In schimb, partenerii sociali au cazut de acord ca plata prin drepturi de autor sa fie mentinuta in cultura sau unele ramuri din inginerie, precum cele pentru inventii, a mentionat Parvan, precizand ca patronatele nu au avut obiectii la propunerea sindicatelor.

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a explicat ca este vorba de o propunere mai veche de modificare a Codului Fiscal, ce a fost luni acceptata si de patronate si de Ministerul Finantelor si care ar viza interzicerea platii simultane a unui angajat cu salariu si cu drepturi de autor de catre aceeasi firma.

"Am propus in discutiile de la Ministerul Finantelor legate de modificarea Codului Fiscal ca persoanele angajate de o intreprindere sa nu mai poata fi remunerate si cu drepturi de autor. Propunerea a fost acceptata de ceilalti reprezentanti ai sindicatelor si ai mediului de afaceri, precum si de secretarul de stat (in MFP n.r.) Gheorghe Gherghina, care a precizat ca va analiza posibilitatea introducerii acestei masuri", a spus Hossu.

Liderul Cartel Alfa a argumentat ca o persoana care primeste salariul minim pe economie si drepturi de autor va castiga la pensie mult mai putin decat angajatii care-si primesc toate veniturile pe cartea de munca.

Din datele centralizate de ANAF, reiese ca 61,5% din fisele fiscale depuse de angajatori la Fisc in 2007 cuprindeau venituri pe cartea de munca la nivelul salariului minim pe economie. Tot din datele ANAF reiese ca peste 37.000 de romani erau platiti cu drepturi de autor in 2007.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri