Autoritatea pentru Valorificrea Activelor Statului (AVAS) nu a acordat niciun ajutor de stat pe parcursul acestui an, institutia inca asteapta avizul Comisiei Europene (CE) in aceasta problema, au declarat reprezentanti ai AVAS.
"In cursul acestui an, AVAS nu a acordat ajutoare de stat, ci doar a achitat ajutoare de stat acordate si autorizate de catre Consiliul Concurentei inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana", au spus reprezentantii AVAS, citati de NewsIn.

Acestia au spus ca AVAS a promovat, la sfarsitul anului trecut, un proiect de act normativ de ajutorare a societatilor comerciale aflate in dificultate, proiect materializat prin publicarea in Monitorul Oficial a OUG 206 privind masurile de sprijin financiar acordate de institutie operatorilor economici din portofoliu, in vederea depasirii efectelor crizei economice financiare mondiale.

"Actul normativ va fi urmat de doua hotarari de guvern prin care se vor stabili regulile generale pentru acordarea ajutoarelor de salvare si pentru ajutoarele de restructurare", au mai spus reprezentantii AVAS.

Proiectul pentru acordarea ajutoarelor pentru salvare a fost discutat cu reprezentantii Consiliului Concurentei, a parcurs procedura de prenotificare a Comisiei Europene (C.E.), care a si fost aprobata, iar la sfarsitul lunii februarie a fost transmisa notificarea oficiala catre CE, urmand procedura formala si, in baza notificarii oficiale, proiectul urmeaza sa obtina autorizarea Comisiei.

Masurile de sprijin financiar care urmeaza a fi acordate sub forma de credite pe o durata care nu depaseste sase luni au o rata a dobanzii cel putin comparabila cu cea acordata pentru creditele catre societati viabile.

De asemenea, sistemul de ajutor de stat de salvare va fi instituit pentru doi ani, respectiv 2009 - 2010 cu posibilitatea prelungirii cu un an in situatia in care criza economico-financiara mondiala se mentine, iar CE aproba extinderea perioadei inainte de expirarea duratei initiale.

Procedura de acordare a ajutoarelor de stat de salvare prevede alocarea de sume in ordinea primirii solicitarilor, urmand ca ulterior AVAS, respectiv Ministerul Economiei, sa indeplineasca conditiile legale pentru plata efectiva a ajutoarelor de stat.

In privinta proiectului pentru acordarea ajutoarelor pentru restructurare, reprezentantii AVAS au declarat ca acesta a fost elaborat si discutat cu reprezentantii Consiliul Concurentei, iar, in prezent, AVAS este in curs de pregatire a prenotificarii catre CE.

Masurile de sprijin financiar acordate sub aceasta forma de ajutor de stat pot fi credite, cu o rata a dobanzii cel putin comparabila cu cele acordate pe piata bancara pentru creditele catre societati viabile si in special cu rata de referinta adoptata de Comisia Europeana, subventii, infuzii de capital de lucru sau capital social, participari la majorarea capitalului social prin transformarea unor creante certe, lichide si exigibile in actiuni, precum si sub forma esalonarii unor datorii catre AVAS reprezentand creante proprii ale AVAS sau creante fiscale, comerciale si bancare preluate spre valorificare de catre institutie.

"Pana la aceasta data au depus solicitari de acordarea de ajutor de stat in baza OUG un numar de noua agenti economici din diferite domenii de activitate. Cererile depuse nu au decat caracter informal, motiv pentru care nu consideram oportun, in acest moment, sa le facem publice, mai ales ca se vor lua in analiza numai cererile ce se vor depune dupa publicarea actelor normative, de catre agentii economici care vor indeplini criteriile ce vor fi facute publice cu aceasta ocazie", au spus reprezentantii Autoritatii.

In cadrul proiectului de salvare s-a propus un buget de 110 milioane de euro, din care 30 milioane euro pentru schema pentru salvarea IMM-urilor si 80 milioane de euro pentru notificarile individuale. Numarul maxim de beneficiari care ar putea primi ajutoare de stat pe schema de ajutor de stat este estimat la 15 agenti economici.

Bugetul propus pentru proiectul de restructurare se ridica la 490 milioane euro, din care 150 milioane de euro pentru schema pentru restructurare IMM-urilor si 360 milioane de euro pentru notificarile individuale. Numarul maxim de beneficiari care vor putea primi ajutoare de stat pe schema de ajutor de stat este estimat la 50 agenti economici.

Reprezentantii AVAS au precizat ca ambele bugete sunt aferente perioadei 2009-2010 si numai circa 33% reprezinta ajutoare de stat care se vor putea acorda in numerar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri