Organizatiile profesionale din agricultura si industria alimentata au declarat pentru NewsIn ca nu au semnat Codul de Bune Practici in domeniul alimentar in forma in care acesta a fost aprobat de Guvern, iar modificarile aduse de Executiv anuleaza efectele pozitive pe care le-ar fi avut.

"Tocmai pentru ca banuiam posibilitatea unei schimbari atat de spectaculoase in Codului de Bune Practici, am pus inca o data, in proiectul de lege, definitia conform careia este interzisa vanzarea sub pretul de achizitie. Definirea pretului de achizitie si permiterea vanzarii sub pretul de achizitie, asa cum apare acum, e un non-sens, de ce mai definesc pretul de achizitie daca nu obliga pe nimeni sa-l foloseasca? Prin schimbarea unui articol s-a schimbat tot sensul legii. Ceea ce a iesit din Guvern nu e ceea ce am semnat noi", a declarat presedintele Asociatiei Romane a Carnii, Sorin Minea, anunta NewsIn.

Presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania (UNCPR), Ilie Van, a explicat ca varinta actuala a Codului de Bune Practici, care permite vanzarea sub pretul de achizitie, va actiona doar in favoarea marilor magazine, care vor putea impune preturile pe piata.
"Acest articol modificat din proiectul de lege pentru Codul de Bune Practici, pe care noi nu l-am semnat, este total in favoarea supermarketurilor si hipermarketurilor si ii dezavantajeaza pe producatori, de aceea am sustinut cand am semnat sa fie specificat in mod expres sa nu poata vinde in pierdere. Cu asta noi nu am fost de acord, dar acum supermaketurile si hipermaketurile si-au bagat coada si vor putea sa impuna orice preturi, care ii vor afecta mult pe producatori", a spus Van.

Ilie Van a mai spus ca prin legea Codului de Bune Practici se va permite marilor retele de magazine sa realizeze promotii, fara a mai negocia anterior cu producatorii.

"Daca producatorii vand la un pret negociat cu supermarketuri acestea nu ar trebui sa aiba voie sa comercializeze sub acest pret. Inainte faceau promotiile in colaborare cu producatorii si de comun acord se realiza o promotie la un produs pe un anumit pret. Acum, acestea pot sa faca promotii fara sa mai apeleze la producator, adica ei pot face orice pret vor, indiferent cu ce pret cumpara si vor avea sporadic anumite preturi mai mici. Per total, intotdeauna vor avea de castigat pentru ca, pe langa pretul pe care il au negociat cu producatorii, au taxele pe care le impun", a adaugat Ilie Van.

Potrivit reprezentantilor organizatiilor profesionale, in acest fel marile magazine vor cauza pierderi producatorilor, care vor fi obligati sa comercializeze cu preturi sub costurile de productie pentru a nu ramane cu produsele nevandute. In plus, acestia nu vor mai putea relua ciclul de productie avand veniturile reduse.

Referitor la ieftinirea produselor alimentare, despre care repezentantii Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) vorbeau la semnarea Codului de Bune Practici, presedintele Federatiei Agrostar, Niculae Stefan, a declarat ca in Romania acest lucru ar putea avea loc in momentul cand va exista o filiera pe produs, pentru ca toate activitatile sa fie efectuate in mod “transparent” si un TVA aplicat produselor alimentare de 5%.

Reprezentantii organizatiilor profesionale au mai adaugat ca o parte buna a Codului de Bune Practici din domeniul alimentar este faptul ca reglementeaza termenul de plata, astfel ca marile magazine trebuie sa efectueze platile catre producatori pentru produsele alimentare proaspete, in termen de 20 de zile, iar pentru restul produselor in maxim 45 de zile de la data receptiei marfii.

Niculae Stefan a mai spus ca se asteapta ca alte schimbari sa apara la legea Codului de Bune Practici, atunci cand va fi votata in Parlament, explicand ca in acel moment vor aparea cele mai mari presiuni.

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) impreuna cu patronatele si sindicatele din industria alimentara au definitivat in luna februarie 2009, in lipsa retailerilor, proiectul ordonantei privind Codul de Bune Practici.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri