Investitiile straine directe (ISD) din Europa de Est urmeaza sa scada cu peste 50% in acest an, din cauza crizei economice mondiale, a estimat marti Institutul vienez de studii economice comparate, citat de AFP.
Volumul investitiilor urmeaza sa scada la 20 miliarde euro in cele zece noi tari membre ale Uniunii Europene, de la 44,86 miliarde euro in 2008, precizeaza institutul, ce a notat scaderi de pana la 80% in primul trimestru.

Investitiile straine directe s-au redus deja cu 9% in 2008, dupa ce au crescut constant in anii precedenti, potrivit NewsIn.

Scaderea a afectat in special tari precum Polonia, Bulgaria sau Tarile Baltice, in timp ce Romania si Slovenia au inregistrat si in anul precedent cresteri.

In 2009, investitiile straine trebuie sa se axeze pe proiecte mai mici, in special in servicii si in sectorul energiei regenerabile, in detrimentul proiectelor industriale mari si al sectorului bancar.

Investitiile directe au inregistrat randamente record in 2008, acestea atingand, in medie, 18% in Ungaria, 14% in Cehia si 12% in Estonia, potrivit expertului Gabor Hunya, din cadrul institutului.

Totodata, circa 70% din venituri au fost repatriate de investitori, ceea ce a dus la adancirea deficitelor de cont curent din tarile respective.

In Ungaria, tara afectata in mod deosebit de criza, fenomenul a fost atat de puternic incat a noile investitii straine directe nu au acoperit anul trecut decat jumatate din veniturile repatriate, potrivit institutului.

Investitiile straine directe in Romania au scazut in primele trei luni
cu 13,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 1,456 miliarde euro, depasind de peste doua ori deficitul de cont curent, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri