Executivul a adoptat a doua rectificare bugetara din acest an, pentru a pune in acord prevederile bugetare cu inrautatirea situatiei economice, marind deficitul public la la 7,3% din PIB, sau 36,5 miliarde lei (8,7 mld. euro), nivel agreat cu Fondul Monetar International (FMI).
In forma anterioara a bugetului, in vigoare dupa prima rectificare, din aprilie, deficitul bugetului general consolidat era prevazut la 24,3 miliarde lei pentru intregul an, sau 4,6% din PIB.

Veniturile bugetare sunt revizuite in scadere cu 17,4 miliarde lei, in conditiile in care guvernul se asteapta acum la o contractie economica de 8,5% in acest an, iar cheltuielile au fost restranse cu 5,26 miliarde lei, pentru a se incadra in noua limita de deficit bugetar agreata cu FMI si Comisia Europeana.

Astfel, volumul total al veniturilor bugetare este programat la 31,6% din PIB, respectiv 157,2 miliarde lei, iar cheltuielile bugetare sunt prevazute la 193,7 miliarde lei, respectiv 38,9% din PIB, informeaza NewsIn.

"Cadrul economic nefavorabil, care s-a manifest in primul rand prin pierderea de venituri bugetare, ar fi produs un deficit bugetar pentru anul 2009 mai mare de 8% daca nu am fi luat aceste masuri de ajustare a cheltuielilor", a spus ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, la finalul sedintei de Guvern.

El a precizat ca prognozele macroeconomice care stau la baza rectificarii bugetare prevad o valoare a produsului intern brut, pentru acest an, de 497,3 miliarde lei (fata de 531,3 miliarde lei in estimarea anterioara), care corespunde unei contractii a economiei cu 8,46%, si o inflatie la final de an de 4,3%, nivel situat in interiorul tintei BNR, de 3,5% plus sau minus 1 punct procentual.

Rectificarea de buget prevede acoperirea deficitului bugetului de pensii printr-o subventie de la bugetul de stat de 5,54 miliarde lei. De asemenea, cheltuielile bugetelor locale scad cu 2,08 miliarde lei. In schimb, cheltuielile cresc cu 487,4 milioane lei la bugetul asigurarilor sociale de stat si cu 895,3 milioane lei la bugetul pentru somaj.

La prima rectificare bugetara din acest an, operata in aprilie, Guvernul a prevazut pentru 2009 un transfer de la bugetul de stat de 1,35 miliarde lei pentru a acoperi deficitul bugetului asigurarilor sociale. Intre timp, situatia bugetului public de pensii s-a inrautatit semnificativ, in conditiile in care deficitul a ajuns la sfarsitul lunii iunie la 1,524 miliarde lei, depasind cu 177 milioane lei nivelul programat pentru intregul an.

In ceea ce priveste bugetele ordonatorilor principali de credite, acestea sunt prevazute intr-o anexa care prevede scaderea cheltuielilor totale de personal cu 126,2 milioane lei, a celor cu bunuri si servicii, cu 98,8 milioane lei, in timp ce ccheltuielile pentru programe finantate din fonduri externe nerambursabile postaderare coboara cu 1,7 miliarde lei.

Cresc, in schimb, cheltuielile cu asistenta sociala (142,4 milioane lei), cele pentru investitii (342,8 milioane lei), iar Fondurile de rezerva sporesc cu 517,5 milioane lei.

In ceea ce priveste investitiile publice, "s-a decis alocarea unei sume suplimentare de 900 de milioane de lei pentru proiectele de infrastructura, in doua componente - 500 de milioane de lei pentru infrastructura rutiera, iar 400 de milioane lei pentru infrastructura drumurilor judetene si pentru scoli", a precizat Pogea.

De asemenea, guvernul a majorat plafonul garantiilor de stat cu 400 milioane euro pentru anul 2009, "iar aceasta garantare va fi utilizata cu predilectie pentru realizarea cofinantarii proiectelor care necesita atragerea fondurilor europene sau a proiectele care sunt finantate din fonduri externe rambursabile", potrivit ministrului finantelor.

In forma anterioara, bugetul prevedea un plafon al garantiilor de stat de 6 miliarde lei (circa 1,5 miliarde lei).

Tot in domeniul investitiilor publice, guvernul a alocat 303 milioane lei Ministerului Internelor si Administratiei pentru sistemul integrat de securitate a frontierei de stat, "astfel incat intrarea in zona Schengen in 2011 sa nu fie afectata de lipsa resurselor", a mai spus Pogea.

Pe ministere, bugetul prevede ca bugetele a 13 ministere vor fi reduse in urma rectificarii bugetare cu circa 1,1 miliarde lei, in timp ce cinci ministere vor primi alocari suplimentare de 6,4 miliarde lei.

Cea mai mare suma alocata in plus de la bugetul de stat va fi transferata Ministerului Muncii, de 5,362 miliarde lei, bani alocati in principal pentru acoperirea deficitului bugetului de pensii, care a depasit la jumatatea anului nivelul prevazut la prima rectificare pentru tot anul 2009.

Ministerul Transporturilor va primi sustinerea transportului feroviar public de calatori si pentru investitii in infrastructura de transport 756,5 milioane lei, iar Ministerul Economie 169,876 milioane lei, suma din care se va asigura si plata datoriilor catre bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat si pentru plata datoriilor catre Societatea Nationala a Lignitului Oltenia Targu Jiu.

Totodata, Ministerul Justitiei va primi 61,3 milioane lei, in special pentru plata cheltuielilor salariale.

Cel mai mult vor avea de suferit de pe urma rectificarii Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei si cel al Educatiei, ale caror bugete vor fi reduse cu 346,5 milioane lei, respectiv 154,19 milioane lei.

Cititi si Cine sunt perdantii si castigatorii noii rectificari bugetare
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri