Aproximativ doua treimi din cele 2,8 miliarde pe care CNAS le poate utiliza in 2009 pentru contractarea serviciilor medicale si medicamentelor, cu plata in 2010, vor fi utilizate pentru eliberarea de medicamente la farmacii si in cadrul programelor de sanatate, a decis Guvernul.
Premierul Emil Boc a anuntat, la finalul sedintei Executivului, ca s-a decis modul in care vor fi repartizate cele 2,8 miliarde de lei reprezentand valoarea serviciilor medicale si a medicamentelor pe care CNAS le poate contracta suplimentar in 2009 si care pot fi decontate in 2010, informeaza NewsIn.

"Prin utilizarea creditelor de angajament am rezolvat problema crizei din sanatate cu privire la plata serviciilor medicale, a medicamentelor de la farmacii, a programelor de sanatate si a serviciilor de ambulanta", a declarat premierul.

Astfel, cea mai mare suma - respectiv 2 miliarde de lei - va fi utilizata pentru "asigurarea continuitatii in eliberarea de medicamente la farmacii si in cadrul programelor de sanatate", 625 de milioane de lei - pentru achizitionarea de medicamente si materiale in spitale, 30 de milioane de lei - pentru decontarea serviciilor de ambulanta, iar 55 de milioane de lei - pentru decontarea serviciilor medicilor de familie. Alte 60 de milioane de lei - pentru serviciile de hemodializa si dializa peritonala, iar 30 de milioane au fost alocate pentru specialitati paraclinice.

"Incepand de marti, aceste sume vor fi operationale si se vor vedea consecintele deciziei luate (...) Din suma de bani pe care o avem astazi disponibila - de 3,2 miliarde de lei - altii decat cei 2,8 miliarde, vom putea achita in continuare drepturile salariale in spitale si la serviciile de ambulanta, precum toate celelalte cheltuieli cu medicamentele de la farmacii sau din cadrul programelor de sanatate", a declarat Boc.

Guvernul a abilitat miercuri Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sa contracteze suplimentar, in 2009, servicii medicale si medicamente in limita a 2,8 miliarde de lei, care pot fi decontate in 2010, astfel incat sa fie asigurata finatarea sistemului sanitar pana la finele anului curent.

Angajatii din sistemul sanitar au anuntat ca vor recurge la o serie de proteste daca spitalele nu vor fi finantate corespunzator, iar persoanalul medical nu isi va primi salariile si sporurile. Potrivit liderului Sanitas, Marius Petcu, peste 100.000 de membri ai Federatiei Sanitas vor participa la greva generala a bugetarilor programata pe 5 octombrie.

Potrivit lui Petcu, ministrul Sanatatii, Ion Bazac, le-a spus sindicalistilor ca a primit asigurari din partea premierului ca va fi aprobata creditarea sistemului sanitar din bugetul anului 2010, solutie pe care liderul sindical a calificat-o ca fiind o "amanare a falimentului din sistemul sanitar".

Ministrul Sanatatii doreste semnarea unui act aditional cu casele de asigurari, prin care fonduri din bugetul pe 2010 sa fie alocate spitalelor, in ultimul trimestru al anului 2009.

Si presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, a declarat ca propunerea Ministerului Sanatatii, de a folosi sume in avans din bugetul pe anul 2010, nu va face decat sa amane colapsul sistemului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri