Deficitul bugetar al Romaniei va scadea pana la 6,8% din produsul intern brut (PIB) in 2010, in conditiile in care in 2009 este estimat sa se plaseze la 7,8% din PIB dupa standarde de contabilitate europene (ESA 95), arata prognoza de toamna a Comisiei Europene.
"O comprimare a economiei mai puternica decat fusese anticipata in primul semestru al acestui an a determinat un declin semnificativ al veniturilor bugetare. Ca urmare, deficitul bugetar este prognozat sa se deterioreze de la 5,5% din PIB in 2008, la 7,8% din PIB in 2009. Totusi, realizarea acestei tinte presupune ca guvernul va implementa masurile anuntate de inghetare a cheltuielilor publice cu salariile. Mai departe, obiectivele au in vedere implementarea integrala a reducerii de costuri cu bunurile, serviciile si subventiile", se arata in prognoza CE.

Executivul europeana avertizeaza ca riscurile se mentin ridicate, "mai ales ca urmare a situatiei politice tensionate, care ar putea intarzia implementarea reducerii anuntate a cheltuielilor si ar putea slabi dorinta si abilitatea autoritatilor de a controla cresterea puternica a cheltuielilor care are loc in mod traditional la final de an".

In prognoza de primavara, Bruxelles-ul estima un deficit bugetar de 5,1% din PIB, dupa standarde de contabilitate europene, urmata de o crestere pana la 5,6% din PIB in 2010. In 2008, deficitul bugetar s-a plasat, dupa standarde ESA 95, la 5,5% din PIB, potrivit NewsIn.

In 2011, deficitul bugetar ar urma sa scada la 5,9% din PIB, conform ESA.

Tinta de deficit asumata de Guvern pentru acest an este de 7,3% din PIB, dupa standarde romanesti de contabilitate, iar pentru anul viitor nivelul asumat este de 5,9% din PIB, tot dupa standarde romanesti.

"Deficitul bugetar va duce la mai mult decat dublarea datoriei publice, de la 13,6% din PIB in 2008 la aproape 31,5% din PIB in 2011, care ramane insa unul dintre cele mai mici niveluri ale datoriei publice din Uniunea Europeana", subliniaza prognoza CE.

CE anticipeaza cresterea datoriei publice la 21,8% din PIB in 2009, la 27,4% din PIB in 2010 si la 31,3% din PIB in 2011.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri