Numarul romanilor care considera ca situatia financiara a familiei lor este mai rea decat cu 12 luni in urma a crescut in mod constant in ultimul an.
Astfel, 63% dintre romani cred ca aceasta s-a inrautatit comparativ cu octombrie 2008, mai mult cu 33 de procente fata de anul trecut, potrivit unui studiu al companiei de cercetare GFK.

Daca in urma cu un an, aproximativ o treime dintre ei spuneau despre situatia lor financiara ca arata mai bine in comparatie cu anul anterior, doar 9% mai afirma acelasi lucru in octombrie 2009. Romanii sunt printre cei mai pesimisti est europeni in aceasta directie. In Polonia si Cehia situatia este perceputa in termeni negativi de o parte mult mai mica a populatiei (33% in Polonia si 34% in Cehia), iar in Bulgaria acest segment se situeaza si el sub cel inregistrat in Romania (52%).

Atunci cand vine vorba despre perspectivele financiare pentru urmatorul an, doar 15% dintre romani se declara optimisti, procent semnificativ mai mic daca il comparam cu cel de acum 12 luni cand se situa la 29%.

In ceea ce priveste situatia economica generala a Romaniei, peste 83% din populatie resimte o inrautatire fata de anul trecut in aceeasi perioada, dar sunt ceva mai putin pesimisti pentru urmatorul an, 56% declarand ca se asteapta la o agravare a situatiei.

Aproape doua treimi dintre romani considera ca preturile produselor sunt mai ridicate fata de acum 12 luni. Cat priveste evolutia preturilor in urmatorul an, romanii cred ca acestor vor creste intr-un ritm mult mai alert (31%) sau cel putin la fel ca in ultimul an (36%).

Peste 82% dintre romani cred ca in urmatoarele 12 luni somajul va creste, comparativ cu octombrie 2008, cand doar 34% aveau aceasta temere. Destul de ingrijorati se arata si bulgarii, 74% dintre ei declarand ca se asteapta la o crestere a somajului in perioada urmatoare, dar si cehii cu 70% sau polonezii cu 64%.

Atunci cand se refera la investitiile in bunuri de folosinta indelungata, 63% dintre cei intervievati nu considera ca este o perioada potrivita, iar aproape 80% cred ca nu este un moment propice pentru a pune bani deoparte. Acelasi procent de persoane declara ca este putin probabil sa economiseasca bani in urmatoarele 12 luni.

Rezultatele de anul acesta in privinta economisirii sau a intentiei de economisire sunt comparabile cu cele inregistrate in 2008, ceea ce arata, cel putin la nivel declarativ, un apetit scazut al romanilor pentru economisire si inainte de criza si in timpul crizei. Si la acest capitol, romanii par sa o duca cel mai greu, comparativ cu vecinii nostri. 22% dintre ei spun ca trebuie sa se imprumute ca sa se poata descurca, in vreme ce doar 9% dintre bulgari apeleaza la alte surse de finantare, 8% dintre polonezi si 3% dintre cehi.

Informatiile provin din Barometrul de Incredere a Consumatorului, studiu cofinantat de Comisia Europeana si realizat lunar de GfK Romania, iar datele sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste, esantionul fiind de 1000 de persoane.

Roland Berger: Doar 1 din 10 manageri romani crede ca am trecut de criza



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri