Doar 11% dintre managerii romani sunt increzatori ca am atins finalul crizei, iar nivelul de nemultumire fata de masurile guvernamentale de combatere a crizei este foarte mare, arata un studiu realizat de Roland Berger Strategy Consultants.
In Romania, fata de procentul de 76% din managerii care anticipau in martie ca situatia se va inrautati, in prezent doar 41% dintre acestia isi pastreaza parerea, cea mai mare proportie (43%) fiind acum marcata de incertitudine, afirmand ca situatia este inca neclara, mai releva studiul citat.
Doua treimi in cazul Ucrainei si Rusiei si peste 80% dintre companiile din Romania au avut de suferit de pe urma falimentelor partenerilor de afaceri.

De fapt, impactul general al crizei in Romania este deosebit de sever: 87% dintre managerii romani afirma ca se confrunta cu o scadere a comenzilor si vanzarilor, 83% intampina dificultati de incasare si peste 80% au de-a face cu falimentele partenerilor de afaceri. Totusi, fata de primavara, mai putini intampina probleme de finantare, procentul celor care au declarat ca se confrunta cu astfel de dificultati coborand de la 60% la 43%.

"Spre deosebire de prima jumatate a anului 2009, cand prioritatea o constituia gestionarea crizei, companiile trebuie sa se orienteze acum spre aspectele importante pe termen mediu si lung", spune Codrut Pascu (foto), managing partner al companiei de consultanta Roland Berger.

Aproape toate companiile intervievate au luat deja atitudine in fata crizei la un nivel operational, cu programe de reducere a costurilor, revizii bugetare si inghetarea recrutarii.

Totusi, mai putin de o treime din companii considera masurile strategice, precum achizitiile, ajustarea modelului de operare si a structurii de capital sau inchiderea anumitor segmente de business, ca oportunitati de pe urma carora trebuie sa profite in situatia actuala. De fapt, scorul acestui indicator nu s-a imbunatatit din martie.

In general asteptarile din regiune sunt usor mai optimiste decat in martie 2009, insa managerii romani se dovedesc in continuare cei mai pesimisti, ca stare de spirit, dupa croati, arata studiul Roland Berger.

Cei mai increzatori manageri sunt cei din Ungaria si Polonia, insa motivele lor difera semnificativ: in timp ce atmosfera optimista din Polonia se coreleaza cu indicatori economici imbunatatiti, managerii din Ungaria sunt optimisti pur si simplu pentru ca nu cred ca lucrurile pot sa se inrautateasca mai mult. La polul opus, 80% dintre managerii croati asteapta inca un declin dramatic al PIB-ului.

Nivelul de nemultumire fata de masurile guvernamentale de combatere a crizei este foarte mare in acest caz.

Studiul arata ca sectorul privat se pregateste sa depaseasca impactul imediat al crizei, concentrandu-se pe orizontul de timp mediu si lung.

Majoritatea managerilor se asteapta la o revenire cel mai devreme in cea de-a doua jumatate a anului 2010. Gradul se incertitudine este unul ridicat, numarul celor care descriu situatia ca fiind neclara crescand de la 30% in primavara la 47% in prezent.

Indiferent de industrie sau tara, companiile din ECE isi vad comenzile reduse dramatic (63%) si incasarile intarziate (54%), ca efecte directe ale crizei. Aceste probleme sunt urmate de dificultatile de finantare (39%) si scaderile de preturi (38%). Comparativ, in martie, aproape 48% dintre manageri intampinau probleme de finantare, iar scaderile de preturi nu se resimteau nici pe de parte atat de acut. In Austria, spre exemplu (68%) si Ungaria (59%), temerile cu privire la deflatie ocupa acum locul doi.

In alte tari, printre care Romania, Rusia si Ucraina, intrarea in faliment a partenerilor de afaceri este una dintre principalele probleme mentionate.

Citeste si alte studii recente publicate de Wall-Street:


Studiu: Aproape jumatate dintre companii au redus numarul de angajati


Circa 74% dintre managerii romani spera intr-o redresare a economiei in 2010


Criza financiara - Principala problema a romanilor

Eurobarometru: Cum percep romanii criza

Un sfert din angajati au disparut din firmele private din Romania
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri