Numarul angajatilor din companiile private din Romania s-a redus cu un sfert ,in august 2009, fata de inceputul crizei - luna iunie 2008-, in contextul scaderii fondului brut de salarii si a numarului de ore de concediu medical, arata un studiu prezentat de compania Paylogic.
In perioada analizata, fondul brut de salarii s-a diminuat cu 18%, iar numarul de ore de concediu medical a scazut cu 30 procente.

Mai mult, a fost inregistrata o scadere cu 47% a primelor brute pe angajat si cu 74% a numarului de ore suplimentare efectuate in companiile private. [Cel mai mare numar de someri din ultimii 5 ani si 5 luni]

“Exista o diferenta procentuala data de numarul de disponibilizati (25%) si fondul de salarii, redus cu 18%. In mod teoretic, valoarea fondului de salarii si numarul de angajati ar fi trebuit sa scada in aceeasi proportie. Diferenta este data de cresterea taxelor pe salariul brut, o alta palma data de Stat mediului privat”, afirma Cristian Udrescu, CEO Paylogic.

Odata cu diminuarea fondului de salarii, a scazut si valoarea primelor acordate angajatilor. Astfel, valoarea primelor brute s-a diminuat cu 47% in 2009 fata de 2008, si cu 24% in primele opt luni ale anului in curs. Similar, ca o cauza directa a reducerii fondului de salarii, numarul orelor suplimentare a cunoscut in intervalul august 2008 - august 2009 un declin de 72% fata de 2008. In acelasi timp, fata de inceputul lunii ianuarie a anului curent, numarul orelor suplimentare a crescut cu 82% in primele opt luni ale 2009.

Desi numarul de angajati si fondul de salarii au scazut, ca o contrapondere, salariul brut lunar a crescut cu 9% in 2009 fata de 2008, si cu 4% de la inceputul anului curent si pana la sfarsitul lunii august. Din cadrul aceluiasi raport reiese ca in luna august 2009 a fost inregistrat un avans al numarului orelor suplimentare, cu 82%, precum si al numarului de ore de concediu medical, plus 12%. [Radiografia primului an de criza pe piata muncii]

“Nu trebuie sa privim cresterea salariala ca un factor pozitiv, pentru ca ea este direct corelata cu inflatia. Cand companiile disponibilizeaza si cand inflatia creste, puterea de cumparare scade, chiar daca se adauga 4% la valoarea salariala”, a mai spus Udrescu.

Studiul a fost realizat pe baza datelor furnizate de 110 companii cu un cumul de 14.500 de angajati, din domeniile auto, medical, financiar, retail si servicii.

Dintre acestea, 23 de companii provin din sectorul manufacturier. Studiul indica un impact negativ profund al crizei pentru firmele de productie, acestea inregistrand, in medie, un declin cu 33% al numarului de angajati. In plus, primele au scazut valoric cu 58%, iar salariul mediu brut a inregistrat o diminuare de un procent, comparativ cu cresterea de 4% pe 2009.

Paylogic a mai prezentat si o analiza comparativa a acestor indicatori fata de prima luna a acestui an. Astfel, in august, numarul angajatilor din firmele private era cu 13% mai mic decat in ianuarie 2009, primele brute pe angajat scazusera cu 24%, iar volumul fondului de salarii brut se redusese cu 10%.

Compania Paylogic este specializata in oferirea de servicii profesionale de externalizare a salariilor si administrare de personal.

Paylogic a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de 820.000 euro, cu 85% mai mare decat in 2007, iar reprezentantii firmei si-au propus pentru acest an o crestere cu 40%.

Citeste aici despre cadenta de scadere a numarului de angajati in companiile romanesti, la inceputul lui 2009.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri