Adrian Veștea a oferit clarificări, vorbind la Digi24, despre planurile sale la Ministerul Dezvoltării, inclusiv comasarea unor județe, explicând și declarațiile sale privind vârsta de pensionare a primarilor. Veștea a vorbit și despre scopul Aeroportului Brașov, spunând că acesta nu vine să „rupă” județul de București.

„Este necesar ca fiecare primar să primească o pensie decentă pe baza contributivității. Primarii nu au avut dreptul, în trecut, să primească anumite sporuri, cum este și cel pe fonduri europene. Am dat mai multe exemple cu privire la anumite grupuri de funcționari. Un șef de post poate ieși la 50 de ani [în anumite condiții], iar un primar care iese la 65 de ani are o pensie la un sfert față de [unii angajați] din alte sectoare”, a spus Veștea.

„Din punctul meu de vedere, primarii sunt aleșii care sunt cei mai apropiați de comunitate și cetățeni. Fiecare dintre ei, la 4 ani de zile pot fi schimbați, pe procedurile de alegeri locale. Consider că aleșii locali au responsabilitatea să intervină într-o situație în care e o calamitate naturală. Tot ei au implemtează proiecte pe fonduri europene și guvernamentale. Aceste lucruri trebuie evaluate”, a adăugat cel care va prelua portofoliul de la Ministerul Dezvoltării. „Ideea este că sunt primari care primesc cu 70-80% mai puțin decât secretara, cu alt nivel de studii, dar care a contribuit altfel, pentru că primarii au [salarii pe bază de] indemnizații și nu au dreptul nici la spor de vechime”, a explicat Veștea care a spus că unele declarații ale sale din trecut au fost scoase din context, dar a admis că a fost și neinspirat.

Veștea: Comasarea la nivelul județelor nu se poate face înainte de alegeri

„Consider că trebuie comasate anumite UAT-uri (unități administrativ teritoriale - județe) pentru a avea posibilitatea de a asigura funcționalitatea lor eficientă și pentru a gândi proiecte strategice bune. Nu se pot face repede [astfel de schimbări]. Se pot gândi strategii, dar nu se poate face această comasare înainte de alegeri. Putem însă să gândim premisele pentru ca, în viitorul mandat, să poată să demareze activitatea în acest sens,” a spus cel care a activat până în prezent ca șef al Consiliului Județean Brașov.

„Este greu să facem o reorganizare administrativ teritorială în România acum. În Franța nu s-a găsit metoda de comasare nici după niște referendumuri. În prezent, sunt multe proiecte în desfășurare. La nivelul fiecărei regiuni, se pot comasa anumite județe. De pildă, în regiunea 7-Centru, din șase județe se pot face două județe,” a adăugat acesta.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri