Prețul orezului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 12 ani, după ce interdicția de export a orezului impusă de India și condițiile meteorologice nefavorabile au afectat producția și aprovizionarea cu principalul aliment de bază al Asiei, potrivit agenției ONU pentru alimentație, citată de CNBC.

Momentan, vestea bună este că stocurile ridicate de alimente la nivel mondial, în special în Asia, ajută la minimizarea impactului economic asupra consumatorilor de orez, se arată într-un raport al Morgan Stanley.

"Prețul orezului la nivel mondial este deosebit de îngrijorător", a declarat pentru CNBC Qingfeng Zhang, un director de la Banca Asiatică de Dezvoltare. "Ceea ce pare să fie clar este că volatilitatea prețurilor la alimente va continua în lunile următoare".

În afară de India, inflația alimentară a fost relativ redusă în Asia anul acesta.

Dar mai mulți factori alimentează temerile că lipsa de aprovizionare cu orez ar putea marca o revenire la o creștere amplă a prețurilor altor produse alimentare.

Printre acestea se numără: clima extremă cauzată de încălzirea globală, împreună cu apariția fenomenului El Niño pentru prima dată în ultimii șapte ani, retragerea Rusiei din inițiativa privind cerealele din Marea Neagră și politicile alimentare protecționiste sub formă de restricții comerciale.

El Niño este un fenomen meteorologic declanșat de încălzirea temperaturii apei în estul și centrul Oceanului Pacific ecuatorial, care aduce condiții meteorologice extreme ce au făcut ravagii la nivel global.

La apogeul crizei prețurilor la alimente din 2010-2012, Banca Asiatică de Dezvoltare a estimat că o creștere de 30 % a prețurilor internaționale la alimente în 2011 s-a tradus printr-o creștere de 10 % a prețurilor la alimente pentru țările în curs de dezvoltare din Asia și a redus cu 0,6 puncte procentuale creșterea produsului intern brut pentru unele țări importatoare de alimente din regiune.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri