Când te gândești la Sicilia, îți vine în minte un melanj de gusturi și arome îmbietoare, care îți captează imediat atenția. Pe măsură ce te plimbi pe străzile înguste ale orașelor siciliene, vei fi sedus de parfumurile tentante ale mâncărurilor autohtone, care te vor ghida către o experiență culinară autentică.

Fiecare fel de mâncare pregătit în Sicilia are o poveste de spus, reflectând istoria și patrimoniul bogat al insulei. Ingrediente proaspete, precum peștele și fructele de mare, uleiul de măsline extravirgin, citricele suculente și mirodeniile aromate stau la baza acestei gastronomii încântătoare.

Cu toate că Sicilia are influențe italiene puternice, bucătăria sa se remarcă prin aportul influențelor grecești, arabe și spaniole. Această combinație eclectică de culturi a dat naștere unor preparate culinare unice și delicioase. Îți prezentăm în continuare câteva dintre ele.

Involtini di pesce - rulouri de pește

Micile rulouri siciliene îmbină diferitele sortimente de peste proaspat, în special pește spadă, cu ingrediente inspirate și condimente savuroase, rezultând un fel de mâncare plin de gust și rafinament.

Pentru a pregăti acest aperitiv, se utilizează bucăți subțiri și lungi de carne de pește, care sunt apoi umplute și rulate. Pentru umplutură, se folosesc, de obicei, roșii proaspete și aromate, busuioc proaspăt, usturoi, parmezan ras și uneori chiar și felii subțiri de salam italian sau prosciutto.

Înainte de a fi gătite la cuptor, rulourile pot fi prăjite ușor în unt sau ulei de măsline, pentru a obține o crustă delicată și o culoare apetisantă. Pot fi asezonate cu sosuri de roșii și busuioc sau un sos cremos de lămâie și capere, pentru a intensifica aromele și a completa experiența culinară.

Se servesc de obicei alături de garnituri ușoare, precum o salată proaspătă sau un piure fin de cartofi.

Arancina vs Arancino - chiftele de orez umplute

Descrise ca „perlele Siciliei”, arancini sau chiftelele de orez prăjit sunt unul dintre cele mai disputate feluri de mâncare siciliene. Controversa .constă în denumire. Sicilienii din partea de vest folosesc numele arancina, pe când cei din partea de est a insulei îl denumesc arancino. Forma este și ea diferită: în Palermo și în regiunea de vest a insulei, arancina este rotundă, asemănătoare mandarinelor, pe când în Catania, ea este preparată în formă de con, după forma vulcanului Etna.

Pentru a pregăti arancina, se folosește orez Arborio sau Carnaroli, care este gătit într-un sos aromat și bogat, adesea cu adăugarea de roșii, usturoi, ceapă și alte condimente, pentru a-i conferi un gust intens și complex.

După ce orezul este fiert și condimentat, se lasă să se răcească, iar apoi se formează biluțe în palme, adăugându-se umplutura. Aceasta poate varia, dar, în general, conține ragù (tocătură de carne), mozzarella, mazăre, ciuperci sau chiar fructe de mare. Umplutura este plasată în mijlocul biluței de orez și apoi arancina este acoperită cu pesmet și prăjită în ulei, până când devine crocantă și aurie la exterior.

Când este gustată, arancina dezvăluie o explozie de arome și texturi. În interior, orezul este pufos și parfumat, iar umplutura se topește în gură, oferind un echilibru perfect între dulceața orezului și savoarea ingredientelor.

Pani câ mèusa - sendviș sicilian cu splină

Tradiția spune că originea acestui fel de mâncare datează din Evul Mediu, când evreii care trăiau în Palermo lucrau ca măcelari. Deoarece credința iudaică nu le permitea să facă profit din sacrificarea animalelor, în loc de bani aveau voie să ia acasă organele animalelor. Acestea includeau splina și plămânii, pe care au început să le condimenteze, să le gătească în untură și să le utilizeze ca umplutură pentru sendvișuri.

Pani câ mèusa este alcătuit dintr-un chiflă rotundă și moale, de obicei presărată cu susan, care este umplută cu splină de vită, prăjită până devine fragedă și suculentă.

Există două versiuni ale acestui sendviș: schietto sau maritatu. Prima implică adăugarea sucului de lămâie la rezultatul final, iar cea de-a doua presupune un adaos de ricotta proaspătă sau brânză caciocavallo mărunțită.

Pani câ mèusa este considerată una dintre mâncărurile stradale autentic siciliene, sendvișul fiind adesea vândut la tarabe sau în tavernele de pe străzile din Palermo și alte orașe siciliene. Este o opțiune rapidă și delicioasă pentru o gustare sau o masă de prânz.

Mâncărurile siciliene merită să fie savurate și apreciate la adevărata lor valoare. Ele reprezintă un adevărat dar pentru papilele gustative și o modalitate de a te conecta cu tradițiile și cultura acestei minunate insule.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri