Că România este o țară în care nu doar pietonii, ci și șoferii și pasagerii lor sunt în pericol aproape zilnic nu mai reprezintă vreo noutate. Statisticile realizate an de an relevă această stare de fapt. dar cei de la Dacia au decis să meargă în profunzime și au întrebat, prin platforma, KilometrulBine, despre siguranța rutieră de pe drumurile țării noastre.

Analiza s-a concentrat asupra comportamentului și a percepției pietonilor în ceea ce privește respectarea regulilor de siguranță rutieră și pedestră în contextul specific al comunității locale. Ea a fost ralizată printr-o platformă lansată de Dacia în urmă cu trei ani ca parte a eforturilor sale de CSR pe partea de siguranță în trafic, atât pentru șoferi cât și pentru pietoni.

Sursă: Captură de ecran - studiu Dacia / Kilometrul Bine

Pe un plan general, rezultatele studiului au arătat că aproape 60% dintre respondenți merg pe jos peste 30 minute zilnic, însă doar 12% dintre aceștia se simt în siguranță ca pietoni în orașul lor de reședință. În același timp, peste 30% dintre participanți au declarat că se simt parțial sau deloc în siguranță.

Studiul a evidențiat comportamente neregulamentare atât din partea pietonilor, cât și a șoferilor. Peste 60% dintre respondenți au observat șoferi care încalcă regulile rutiere, iar jumătate dintre aceștia au remarcat și comportamentul neglijent al pietonilor, cum ar fi traversarea străzii în ciuda semaforului roșu sau galben.

Sursă: Captură ecran - studiu Dacia / Kilometrul Bine

Cifrele arată, de asemenea, că traversarea neregulamentară a străzii se situează în topul comportamentelor negative, cu o pondere de 67,7%. Printre motivele care determină pietonii să traverseze neregulamentar se numără prezența unei străzi complet libere (în peste 70% dintre cazuri), distanța mare până la trecerea de pietoni (47,5%) și presiunea timpului (29%).

Care este cauza principală din spatele incidentelor auto

În opinia respondenților, principala cauză a accidentelor rutiere este neatenția pietonilor (80,4%), urmată de viteza excesivă a vehiculelor și comportamentul neglijent al șoferilor.

Potrivit studiului, deși o parte dintre români sunt conștienți de statistici și de riscurile la care se expun, mulți dintre ei aleg în continuare, din grabă sau comoditate, să nu respecte regulile de traversare a străzii. Acest comportament se observă și pe alt palier, atunci când se compară diversele tipuri de transport: cel aerian este perceput ca fiind mai „periculos” decât cel rutier, dar statistica arată că avioanele sunt mult mai sigure decât automobilele.

Sursă: Captură de ecran - studiu Dacia / Kilometrul Bine

Totodată, o pondere de 36,3% consideră eficiente campaniile de conștientizare a riscurilor și declară că i-ar motiva să respecte mai strict regulile alături de prezența mai multor treceri de pietoni și amenzi mai mari. Privind acest răspuns, însă, trebuie să nu uităm că România rămâne pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de morți pe șosele.

De asemenea, există și statistici care arată ce zile sunt mai periculoase din acest punct de vedere. În România, pe lângă cauzele arătate în acest sudiu în care au fost intervievați un număr relativ mic de persoane (doar 808, cu o eroare maximă de 3,4%), alte motive pentru care incidentele auto sunt atât de multe este neadaptarea vitezei de deplasare la condițiile de drum, nerespectarea regulilor rutiere, dar și lipsa infrastructurii și a educației rutiere în general.

Sursa foto: ProximaCentauri1 / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri