Romanii, desi cei mai indatorati din Europa, sunt primii care intentioneaza sa ia un credit in urmatoarele 6 luni. Aproape jumatate din participantii la un sondaj pe aceasta tema spun ca s-ar inhama la un nou credit, romanii fiind depasiti doar de mexicani, la nivel global, in aceasta privinta. Ca destinatie, banii ar fi folositi preponderent pentru imbunatatirea locuintei, dar si pentru o masina noua sau produse electrocasnice.

“44% dintre romani intentioneaza sa contracteze un credit in urmatoarele sase luni – cei mai multi dintre tarile Europene sondate – si doar 8% sunt siguri ca nu vor apela la aceasta optiune de finantare”, reiese dintr-un sondaj efectuat de GfK pentru grupul britanic International Personal Finance.

Global, doar Mexic devanseaza Romania, cu 48%, in timp ce, pe continent, 37% dintre polonezi, 24% dintre cehi, 16% dintre unguri, 14% dintre lituanieni si doar 11% dintre spanioli intentioneaza sa apeleze la creditare in urmatoarele sase luni.

Pentru romani, topul motivelor pentru imprumut sunt imbunatatirea locuintei - 47%, achizitia unei masini - 44%, produsele electronice si electrocasnice - 41%, cheltuielile cu sanatatea - 41% si cele neprevazute – 37%.

Sase din 10 romani (60%) aloca intre 10 si 30% din veniturile lunare pentru plata ratelor la creditele active. Acelasi procent din venitul lunar este alocat de 56% dintre vecinii unguri si polonezi, 55% dintre spanioli si 51% dintre cehi. Pe de alta parte, respondentii din Romania sunt mai precauti si doar 2% aloca peste 60% din venituri, fata de 3% in Polonia si chiar 8% in Lituania.

Situatia financiara s-a imbunatatit pentru cei mai multi romani

Opt din 10 romani sunt confortabili cu plata ratelor aferente unui imprumut, la un nivel similar cu situatia din Cehia. Pe de alta parte, doar 60% dintre lituanieni afirma ca achitarea unui imprumut este confortabila. De asemenea, tot opt din 10 romani spun ca nu au intampinat probleme cu plata la timp a ratelor, in media europeana. Cehilor le-a fost cel mai usor sa se incadreze in termenele necesare platii ratelor – 86%, iar cel mai dificil a fost pentru respondentii din Ungaria – 69%.

Intr-o discutie despre situatia financiara a familiei, principalele motive pentru care romanii considera ca aceasta s-a imbunatatit sunt cresterea salariului – 62%, noi circumstante in familie pentru un sfert dintre cei chestionati si un nou loc de munca, pentru 18%. La polul opus, primul aspect mentionat drept cauza a inrautatirii situatiei financiare este cresterea costului vietii, in 82% dintre cazuri, urmat de schimbarea circumstantelor familiale pentru 35% si, respectiv, scaderea salariului pentru 17% dintre respondenti.

Cu toate acestea, 44% dintre romani considera ca situatia financiara a familiei s-a imbunatatit si doar 17% vad o tendinta negativa.

Intrebati daca discuta aspectele financiare cu familia, 43% dintre romani admit ca vorbesc despre acest lucru doar cu sotul sau sotia, 34% implica familia in subiect, 11% adauga si prietenii apropiati in discutie si tot acelasi procent opteaza sa nu mentioneze deloc aspectele financiare. Doar 2% aduc subiectul in discutie si fata de colegii de serviciu.

“Iar cand vine vorba de familie, romanii se gandesc si la viitor: 86% cred ca este important si foarte important sa existe o educatie financiara inca de pe bancile scolii si opteaza, pe o scara a importantei marcata de la 1 – cel mai putin important - la 10 – cel mai important, pentru 8, 9 si 10”, mai reiese din analiza citata.

Sondajul a fost efectuat in luna octombrie, pe un esantion de peste 3.500 de respondenti, din sapte tari: Cehia, Lituania, Mexic, Polonia, Romania, Spania si Ungaria.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri