Drapelul tarii flutura pe putinile masini care au mai ramas in Bucuresti, datorita mini-vacantei. Facebook-ul s-a colorat puternic in rosu, galben si albastru, in rame, poze de profil si mesaje patriotice. A venit acea zi din an cand ne loveste pe toti o dragoste nemarginita de tara. Noi vrem sa va reamintim ca sunt multe motive de mandrie ca suntem romani. Nu doar azi, de 1 Decembrie, cand sarbatorim ziua nationala a Romaniei.

Antreprenori de succes, inspiratia de zi cu zi

Scriem despre antreprenori in fiecare zi. Uneori, ei par sa fie super-eroi. De exemplu, cand toate revolutiile fiscale si legislative par sa declanseze un razboi intre mediul politic si cel de afaceri. Sau cand presiunile pun la grea incercare rabdarea, energia si resursele financiare. Cu toate acestea, exista multi romani care construiesc si dezvolta afaceri importante in Romania, in domenii variate de activitate. Ei sunt o reala sursa de inspiratie, povestile lor sunt autentice, presarate cu nopti nedormite, cu Excel-uri fara final fericit, cu greseli si cu satisfactia reusitei.

Sunt povesti diverse, despre afaceri din domenii diferite, investitii mai mici sau mai mari, antreprenori la inceput de drum sau cu mai multa experienta. Povesti cu oameni ca tine, care au iesit din zona de confort, au ales sa nu fie de acord cu sintagma “la noi nu se poate”. Si reusesc sa fie inspiratie, sa fie un motiv de mandrie. Uita-te in jurul tau si invata sa fii mandru de ei. Povestile lor, aici.

Oameni care schimba Romania. In bine

In ultima perioada, am remarcat cu totii multa ostilitate dinspre mediul politic inspre cel de afaceri. Subit, multinationalele nu sunt bune, bancile nu sunt bune, muta profiturile in alte tari, fac rau, distrug. Insa, in viata reala, sunt multi romani, antreprenori sau angajati in companii de top, care schimba Romania. Si noi avem datoria sa le fim recunoscatori pentru ceea ce fac. Sau macar doar sa fim mandri.

Scriem despre ei si cautam motive si momente sa ii sarbatorim. De exemplu, gala Wall-Street de anul trecut a fost dedicata in totalitate lor – oamenilor si afacerilor care schimba Romania. De multe ori, suntem orbiti si umbriti de lucrurile mai putin bune care se intampla in jurul nostru si uitam sa fim pozitivi. Insa, chiar si atunci cand ni se pare ca nu mai exista speranta, putem sa ne uitam in jur si sa ii vedem pe acei romani care nu renunta. Si sa fim mandri de ei.

Oameni si afaceri care duc numele tarii cu mandrie peste hotare

Mai multe evenimente si scandaluri din afara tarii, in care au fost implicati romani, au creat senzatia ca romanii sunt priviti foarte prost in UE si chiar in lume. In realitate, nu este deloc asa. Sau sunt doar cazuri punctuale. Romania are multi ambasadori ai brandului de tara, are afaceri de succes la export, are oameni care au succes peste hotare, are copii destepti, tineri geniali, sportivi de talie mondiala, artisti recunoscuti.

Sunt multi si sunt puternici. Nu ma refer doar la Dacia, Gerovital sau Borsec. Sunt si altii. De multi dintre ei nu ai auzit, poate. Stiai, de exemplu, ca povestea Pufuletilor Gusto a inceput intr-un garaj din Dorohoi si a fost dusa pana in Asia, SUA si multe tari din UE? Ai auzit de cei doi romani olimpici la matematica si prieteni foarte buni care au fondat un business de succes in Silicon Valley?

Romania are, cu siguranta, multe talente care sa ii duca numele cu mandrie mai departe. Si multe motive ca noi sa fim mandri de ei. Anul acesta, le-am dedicat gala si anul viitor le vom dedica o serie de articole si evenimente, sub conceptul “ambasadorii brandului de tara”.

Romani plecati care se intorc acasa hotarati sa se implice

Auzim si vorbim foarte des de romani care pleaca din tara. Probabil ca fiecare dintre noi s-a gandit de cateva ori, cel putin, sa plece. Si in ultimul an, parca numarul celor care se uita spre o viata mai buna in alta tara e din ce in ce mai mare. Ne pleaca medici, profesori, ingineri, oameni talentati si geniali.

Din fericire, mai sunt si exemple de romani care se intorc, determinati ca vor schimba Romania si dornici sa se implice. Sebastian este un astfel de exemplu, dar ca el sunt si altii.

Un studiu recent arata ca 77% dintre specialistii IT sunt deschisi la ideea de a se intoarce in tara. Un alt studiu, realizat de fundatia CAESAR, arata ca tinerii plecati la studii in strainatate vor sa se intoarca acasa si sa fie antreprenori. 79% dintre respondenti se gandesc sa lanseze un proiect antreprenorial pe cont propriu iar 30% dintre acestia se uita spre domenii precum IT&C. Pe locul 2 in topul domeniilor preferate, la o distanta semnificativa, se afla constructiile, cu aproape 14%.

Asadar, exista sperante ca fenomenul migrationist ar putea fi reversat. Si cu siguranta ei ne vor da motive sa fim mandri ca suntem romani.

O generatie implicata si dornica sa schimbe lumea

Protestele din ultimii ani au demonstrat ca s-a nascut, in strada, o generatie implicata si dornica sa schimbe lumea. O generatie careia ii pasa de ce se intampla in Romania, pe plan politic, social, legislativ si fiscal. O generatie care vrea sa traiasca intr-o tara puternica, intr-un mediu stabil si predictibil, care vrea sa isi creasca si educe copiii aici, acasa.

In prima parte a acestui an am avut in tara cele mai mari proteste de dupa revolutia din 1989, generate de faimoasa ordonanta 13. Sute de mii de oameni, de toate varstele, din diferite paturi sociale, antreprenori sau angajati, tineri sau mai putin tineri, au aparat statul de drept.

Dincolo de acuzele lansate, ca ar fi platiti, manipulisti, sorosisti, spalati pe creier, acele momente, urmate de protestele din ultimele zile, impotriva legilor justitiei, arata ca ne trezim la realitate. Si ca ne iubim tara.

Dincolo de steagurile vandute cu 10 lei la semafoare, de postarile la moda de pe Facebook si de coloratul in culorile de care in restul anului uitam, avem mult mai multe motive sa fim mandri. Si poate ar trebui sa incepem sa aratam mai des aceasta dragoste de tara care zace in noi. Nu cu un mesaj postat de Ziua Nationala, ci cu mai multe lucruri concrete, cu actiuni, cu implicare. La multi ani, Romania!

Sursa foto: Eternalfeelings | Dreamstime

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri