Evolutia economiei romanesti in trimestrul III a reprezentat punctul maxim al recesiunii si ar putea duce la o scadere economica de 6,7% pe intreg anul 2009, somajul plasandu-se la 8%, dar inca exista riscuri pentru anul viitor legate de activitatea economica, sustin analistii ING.
"Produsul intern brut (PIB) pe trimestrul III a fost de -7,1% ca rata anualizata, fata de estimarea noastra de -9,2% si fata de un consens al pietei de -9%. Rata trimestriala ajustata sezonier a incetinit la -0,7% (in trimestrul al treilea) fata de -1,1% in trimestrul II. Acesta este un semn ca lucrurile se misca in directia cea buna si ca am putea vedea o crestere economica pozitiva in trimestrul IV, asa cum ne-am asteptat din luna martie a acestui an. Pe fond, acum suntem si mai convinsi ca trimestrul al treilea va reprezenta punctul minim al activitatii economice", se arata in analiza ING, potrivit agentiei NewsIn.

De asemenea, analistii ING sustin ca datele privind evolutia economiei in trimestrul al treilea sugereaza ca, pe intreg anul 2009, contractia ar putea fi "foarte probabil" situata in intervalul 6,5%-7%, fata de estimarea anterioara a ING, de 7,5%.

"Pana in acel moment, nivelul increderii in estimarea noastra privind o crestere economica pozitiva in 2010 a crescut (am estimat +1,6% din septembrie), insa vrem sa mai subliniem ca au ramas riscuri importante ce vizeaza activitatea economica in prima jumatate a anului viitor", se mentioneaza in analiza.

Astfel, riscurile subliniate de ING se refera in principal la factorii politici, la masurile ce trebuie luate pentru a ajusta deficitul bugetar si la "preferinta BNR de a controla cursul de schimb, ceea ce pune presiune pe ratele interbancare si, implicit, pe dobanzile la creditele pentru companii si gospodarii".

De asemenea, ING sustine ca recuperarea economiei nu poate fi bazata exclusiv pe factorii externi, chiar daca, in prezent, cresterea cererii externe ajuta industria si exporturile, intrucat in 2010 exportul net va avea o contributie mai redusa pe fondul unei probabile reveniri a importurilor si in conditiile in care industria reprezinta doar 25% din PIB.

ING sustine ca rata somajului va ajunge la 8% in 2009, sub estimarea initiala, insa va atinge 10% in 2010

In luna octombrie, rata somajului a urcat la 7,1%, de la 6,9% in septembrie, sub estimarile ING, ceea ce arata ca "rata somajului ar trebui sa aiba o crestere limitata pana la finalul acestui an si in 2010". Cu toate acestea, ritmul cresterii somajului se va majora odata ce vor avea loc disponibilizari si in sectorul public, si nu doar in cel privat, ca pana in prezent, insa analistii ING considera ca pana la finalul acestui an rata somajului va urca la 8%, sub estimarea anterioara, de 8,4%.

Cu toate acestea, in 2010 rata somajului ar putea atinge 10%, pe fondul intarzierii aparitiei efectelor recesiunii asupra acestui indicator, ceea ce ar pune presiune asupra consumului si a evolutiei creditelor neperformante, se mai arata in raport.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri