Reprezentantii din teritoriu ai Cartel Alfa fac presiuni mari pentru a declansa proteste de strada, fiind nemultumitii de masurile anuntate de guvern si de cresterea preturilor, si este putin probabila semnarea unui pact social cu Ministerul Muncii, a spus saptamana aceasta liderul confederatiei sindicale.
"Presiunile si anunturile care vin din teritoriu de la federatii si de la membri, inclusiv de la pensionari, arata ca nemultumirea este foarte mare, iar presiunea care se face ca urmare a cresterii preturilor ii va face sa ne ceara virulent o activitate de strada", a precizat Bogdan Hossu, citat de NewsIn.

"Este posibil sa semnam un pact de ocupare cu Ministerul Muncii in vederea combaterii crizei, insa este putin probabil sa se semneze un pact social, tinand cont ca in ultimele doua saptamani guvernul nu este consistent, iar bugetul a fost facut fara un dialog social prealabil", a completat el.

Hossu a anuntat ca ii va cere ministrului Muncii, Mihai Seitan, sa intervina pentru cresterea salariului minim pe economie si ca ii va prezenta in cadrul intalnirii "problemele legate de restructurarile anuntate in sectorul bugetar si protectia salariatilor dati afara din sistem prin disponibilizari colective, precum si problemele legate de neacordarea primelor de vacanta, a tichetelor cadou si de masa personalului contractual".

Salariul minim pe economie a ramas la nivelul de 600 de lei si dupa 1 ianuarie 2010, dupa ce sindicatele si patronatele nu au cazut de acord asupra cresterii acestuia la 705 lei. Patronatele au anuntat ca ar fi de acord cu o majorare a salariului minim la maximum 650 lei, de la 1 ianuarie, insa liderii sindicali au cerut insistent cresterea salariului minim la 705 lei.

Liderii confederatiilor sindicale Cartel Alfa, BNS, CNSLR Fratia si CSDR se intalnesc la aceasta ora cu ministrul Muncii, Mihai Seitan, iar mai apoi sunt invitati la Ministerul Muncii reprezentantii patronatelor, pentru o prima intalnire cu actualul ministru dupa instalarea noului guvern.
La finalul lui decembrie, Hossu declara ca reprezentantii Cartel Alfa se va reuni dupa 10 ianuarie pentru a stabili calendarul protestelor, fiind nemultumiti de forma finala a proiectului de buget pe 2010.

Sindicatele vor reglementarea disponibilizarilor colective

Liderii confederatiilor sindicale i-au cerut marti ministrului Muncii reglementarea uniforma, prin lege, a disponibilizarilor colective si acordarea de salarii compensatorii pentru angajatii care isi pierd locurile de munca in acest an.

"Legislatia trebuie modificata pentru rezolvarea din punct de vedere structural a situatuiei disponibilizarilor colective. Este nevoie de protectie sociala, iar angajatii care intra in somaj in urma disponibilizarilor colective trebuie sa primeasca salarii compensatorii", a spus liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la iesiirea de la discutiile de la Ministerul Muncii.

"Din punctul de vedere al reorientarii profesionale, trebuie realizat un sistem care sa asigure reabsorbtia lor in campul muncii", a adaugat el.
La randul sau, presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, a precizat ca guvernul trebuie sa gaseasca "forme compensatorii" pentru cei care-si pierd locurile de munca.

Liderul Sanitas a adaugat ca spera sa nu aiba loc disponibilizari in acest an in sectorul sanatatii, in conditiile in care "sistemul sanitar se confrunta cu un deficit de 30.000 de posturi".

Presedintele BNS, Dumitru Costin, a afirmat dupa intalnirea de la Ministerul Muncii ca i-a cerut ministrului Mihai Seitan discutarea in regim de urgenta a politicilor salariale, in conditiile in care, in 2010, prioritatea o reprezinta crearea de noi locuri de munca.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri