Daca exportatorii o duc ceva mai bine in acest moment, ca urmare a aprecierii din ultimele saptamani a monedei europene si a dolarului, sfarsitul acestui an, si mai ales anul 2006, nu le vor aduce prea mari bucurii. Scenariul privind soarta acestora este pesimist, anticipandu-se deja pentru anul viitor o crestere alarmanta a deficitului comercial, care ar putea depasi chiar si nivelul de 10 miliarde de euro, estimat pentru acest an.



De cateva saptamani, moneda unica europeana se afla pe un trend ascendent. Nu a revenit la niveluri apropiate pragului de 40.000 de lei, insa a inregistrat o crestere se aproximativ 2.000 de lei, care, desi nu este semnificativa in alte domenii, exportatorilor le aduce venituri in plus. "Influentele pe care le avem, ca urmare a aprecierii euro pana la nivelul de aproximativ 37.000 de lei, nu sunt foarte mari, dar orice revenire a acestuia, oricat de mica ar fi, este benefica pentru exportatori", ne-a declarat, ieri, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu. Potrivit acestuia, aprecierea euro din ultima perioada, si mai ales din ultimele doua saptamani, cand s-a aflat peste pragul de 36.000 de lei, a influentat profiturile exportatorilor, in medie cu 6%. "In doua saptamani, exportatorii incaseaza aproximativ un miliard de euro. Aprecierea cu 6% a euro reprezinta ceva in plus pentru exportatori", ne-a mai precizat oficialul ANEIR.


Cursul de 35.500 de lei pentru un euro, proiectat in buget, nu este realist


Daca in aceasta perioada, exportatorii recupereaza cel putin o mica parte din pierderile acumulate ca urmare a deprecierii din acest an a euro, sfarsitul lui 2005, dar si 2006 le va aduce acestora perioade extrem de tulburi. "Din pacate, semnalele din partea Bancii Nationale nu sunt foarte bune. Aceasta va sustine leul, pentru a tine in fraie inflatia, totodata vor fi spre sfarsitul anului intrari masive de bani. Nu in ultimul rand, cursul de 35.500 de lei pentru un euro, proiectat in bugetul pe 2006, nu este realist", a spus Mihai Ionescu, enumerand motivele pentru care exportatorii vor fi nevoiti sa infrunte mari greutati. Oficialul ANEIR spune ca exportatorii nu au mari sperante in ceea ce priveste o eventuala activitate profitabila in 2006. "In primul rand, acel curs bugetat, de 35.500, ar putea fi distrugator pentru toti exportatorii. Se va amplifica fenomenul falimentului, iar deficitul comercial va exploda. Daca in acest an acesta va atinge 10 miliarde de euro, in 2006 acest nivel va fi cu mult depasit", a subliniat reprezentantul exportatorilor si importatorilor.


Socurile valutare aduc pierderi mari


Cei mai afectati de pe urma socurilor valutare sunt exportatorii. Daca sfarsitul anului trecut, spre exemplu, in urma catorva socuri valutare, acestia au inregistrat pierderi de aproximatikv 10% din venituri, anul acesta, aprecierea leului in raport cu moneda unica europena a pricinuit acestui sector pierderi mai mari. Trebuie amintit faptul ca, anul trecut, pe vremea aceasta, mai precis la sfarsitul lunii octombrie, euro era cotat la peste 41.000 de lei, aproape de pragul de 42.000 de lei. De la sfarsitul anului trecut, euro a intrat pe o panta puternic descendenta. Daca la inceputul acestui an moneda unica europeana "valora" 39.310 lei, pana in luna septembrie aceasta a ajuns la nivelul critic, pentru exportatori, de 34.800 de lei. Din octombrie insa, euro a revenit pe o traiectorie ascendenta, recuperand de la o zi la alta tot ce a pierdut in prima jumatate a anului. Aceasta saptamana a debutat pentru principalele valute cu o crestere semnificativa in raport cu leul. Pentru marti, euro a fost cotat la 36. 901 lei, fata de 36.663 lei, la cat a incheiat moneda europeana saptamana trecuta. Pentru astazi, euro este cotat la 36.834 de lei, inregistrandu-se o usoara scadere comparativ cu cursul anuntat pentru ieri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri