"Potrivit strategiei de dezvoltare a viticulturii pana in 2014, producatorii de vin au ca obiectiv cresterea consumului la 37litri/cap de locuitor pe an, in contextul in care Spania are deja acest consum, iar noi ne propunem sa il atingem", a spus directorul executiv al Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV), Petre Calin Mocanu, citat de NewsIn
De asemenea, potrivit acestuia, un alt obiectiv fixat pentru 2014 este cresterea productiei de vin de la o medie de la 5,3 milioane hectolitri la opt milioane hectolitri.

Totodata, viticultorii au in plan reducerea suprafetei cultivate cu soiuri de struguri pentru vin alb de la 70% la 46%, cresterea celei pentru vinuri rosii de la 23% la 45% si majorarea celei destinate vinurilor aromate de la 7% la 9%.

In acelasi timp, producatorii de vin vizeaza cresterea suprafetei autorizate pentru producerea vinurilor cu denumire de origine controlata (DOC) de la circa 15.000 hectare la aproape 30.000 hectare in 2014.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale furnizate la solicitarea Agentiei NewsIn, suprafata de vita de vie autorizata pentru producerea vinurilor DOC a fost de 15.493 hectare in 2009, cu 13,9% mai mica decat in anul precedent, cand erau inregistrate 17.997 hectare cu aceasta destinatie.

Cantitatea de vin cu denumire de origine controlata, produsa si certificata la nivel national, a scazut anul trecut cu peste 16%, la 256.312 hectolitri, dupa ce in 2008 au fost obtinuti 305.649 hectolitri de vinuri DOC.