Romania va avea in 2010 o crestere economica neglijabila, in jur de zero, estimeaza in prognoza sa din mai Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care in ianuarie previziona, totusi, pentru tara noastra o crestere de 1,3%.
In schimb, previziunea de crestere pentru Romania in 2011 este de 3%, arata datele BERD.

Tarile din estul Europei se confrunta cu o perioada nesigura de revenire dupa criza economica globala, existand discrepante mari intre ritmul de crestere al diferitelor tari, la care se adauga riscuri noi, ce rezulta din presiunile fiscale si volatilitatea financiara din vestul Europei, arata raportul BERD citat de NewsIn.

Cea mai recenta evaluare a perspectivei economice facuta de BERD revizuieste totusi in crestere previziunile pentru regiune, de la 3,3% in ianuarie la 3,7% pentru 2010. In ciuda acestui fapt, in Romania si Bulgaria tendinta este inversa si este de asteptat o crestere economica neglijabila sau negativa, pentru ca noile masuri de austeritate vor frana cererea interna, potrivit BERD.

In cazul Bulgariei, cresterea va fi limitata si mai mult de necesitatea de a imbunatati competitivitatea si de scaderea investitiilor straine, spune BERD.

Daca in cazul Romaniei cresterea economica din 2008 a fost de 7,1%, in 2009 tara noastra a inregistrat o scadere a economiei cu 7,1%. In ianuarie, BERD estima ca economia Romaniei va creste cu 1,3% in 2010, dar prognoza din mai a revizuit in scadere aceasta perspectiva, estimand o crestere economica de 0%.

In schimb, pentru Rusia, Turcia, Polonia, Ungaria si Ucraina, BERD si-a revizuit in crestere previziunile din ianuarie.

Raportul mai spune ca daca riscurile interne asupra perspectivei economice s-au redus in ultimele luni, apar din ce in ce mai pregnant riscuri externe.

"In mod incurajator, criza din Grecia nu a avut pana acum efecte semnificative asupra regiunii aflate in tranzitie, dar se mentine totusi aceasta posibilitate, mai ales in tarile din sud-estul Europei unde bancile din Grecia sunt puternic reprezentate", avertizeaza raportul.

Recesiunea puternica din ultima parte a anului 2008 si din 2009 continua sa aiba efecte sub forma unor imprumuturi neperformante mari si a ratei somajului, care limiteaza revenirea pietei creditarii si a cererii interne, explica BERD, care estimeaza ca in multe tari va fi nevoie de consolidare fiscala in continuare, ceea ce va afecta cererea. Unele tari, precum Bulgaria sau republicile baltice, vor cunoaste o noua scadere a PIB in acest an, previzioneaza BERD.

Pentru 2011, banca infiintata la inceputul anilor '90 pentru a sustine economiile fostului bloc sovietic in tranzitia lor catre economia de piata se arata totusi mai optimista, mizand pe o crestere de 4% in zona, fata de 3,8% cat previzionase in ianuarie. Este, totusi, un nivel mult mai mic decat ceea ce caracteriza regiunea inainte de declansarea crizei. Pentru Romania, rata de crestere in 2011 este estimata la 3%.

Vineri, actionarii BERD (61 de state plus doua organizatii internationale) au aprobat cresterea cu 50% a capitalului sau, la 30 de miliarde de euro, dandu-i astfel parghia necesara pentru cresterea investitiilor, care se vor ridica la 8,5-9 miliarde de euro in perioada 2011-2015 (fata de 8 miliarde prevazute anul acesta). In acest fel, BERD spera sa ajute la consolidarea refacerii economice in Europa de Est si sa limiteze amenintarea unei contagiuni a crizei din Grecia asupra Balcanilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri