Romania a avut in aprilie una dintre cele mai mari cresteri ale preturilor productiei industriale din Uniunea Europeana, de 1% fata de luna martie, fiind pe locul al cincilea in UE dupa acest indicator, in timp ce pe ansamblul blocului comunitar preturile la producator au sporit tot cu 1%.
Fata de aceeasi luna a anului trecut, preturile productiei industriale din Romania au crescut cu 5,1%, clasand tara noastra pe locul 9 in clasamentul european al tarilor membre UE cu cea mai mare crestere a acestui indice, potrivit Eurostat.

Cea mai mare crestere anuala a preturilor productiei industriale din Uniunea Europeana, de 16,7%, a fost inregistrata in Malta. Cresteri semnificative fata de preturile din aprilie 2009 au mai fost inregistrate si in Grecia (9,1%), Marea Britanie (8,5%) si Danemarca (6,6%), mai arata datele biroului european de statistica, Eurostat, care a centralizat informatii referitoare la cele 27 de state membre, anunta NewsIn.

In schimb, singurele scaderi ale preturilor productiei industriale fata de aprilie 2009 au fost in Letonia si Slovacia, ambele de 4,5%.

In aprilie, preturile productiei industriale s-au majorat in zona euro cu 2,8% si cu 3,7% pe ansamblul blocului comunitar, fata de aceeasi luna din 2009.

Preturile din sectorul energetic au crescut in a patra luna a acestui an cu 10,2% in UE si cu 7,7% in zona euro fata de luna similara a anului trecut. In aprilie s-au scumpit si bunurile intermediare, cu 2,6% in UE si cu 2,7% in zona euro, iar bunurile de folosinta indelungata s-au scumpit cu 0,7% in UE si cu 0,4% in zona euro.

In schimb, preturile bunurilor de uz curent s-au ieftinit cu 0,1% in UE, respectiv cu 0,4% in zona euro, iar bunurile de capital au inregistrat in aprilie 2010 o crestere a preturilor de 0,1% in blocul comunitar, respectiv o scadere de 0,1% in zona euro.

Fata de martie, preturile productiei industriale au inregistrat o usoara crestere, atat la nivelul intregului bloc comunitar, cat si in zona euro, de 1%, respectiv de 0,9%. Cele mai insemnate cresteri au fost inregistrate de Ungaria (3%), Letonia (2,8%), Bulgaria (1,9%) si Grecia (1,4%).

La polul opus s-a clasat doar Suedia, care a inregistrat o scadere a preturilor la producatorii din industrie in luna aprilie fata de martie de 0,4%, in timp ce indicele preturilor din Malta s-a mentinut stabil in aprilie fata de luna precedenta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri