Germania are o pondere de circa 19% in structura exporturilor si de 17% in structura importurilor Romaniei, fiind cel mai important partener comercial la nivelul primului trimestru, iar importurile din China si Rusia cresc, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).
Structura pe tari partenere a exporturilor si importurilor Romaniei, dupa situatia disponibila la nivelul trimestrului I 2010, arata ca ponderile cele mai mari la export le au Germania, cu 19%, (in topul produselor exportate in aceasta tara fiind seturi de fise pentru bujii, fire, cabluri, conductori, piese si accesorii auto, autoturisme, nave), Italia, cu mai mult de 14% (incaltaminte, imbracaminte, tigari, autoturisme, telefoane) si Franta, cu circa 9% (autoturisme, piese si accesorii auto, seturi de fise pentru bujii, fire, cabluri, conductori, anvelope, telefoane, rulmenti), a anuntat presedintele INS, Vergil Voineagu.

Ponderi importante in exporturi au fost inregistrate si de Turcia (peste 6%), Ungaria (peste 5%), Bulgaria (cu 3.7%), Regatul Unit al Marii Britanii (cu 3.6%), Polonia (3.0%), Spania (2.5%) si Olanda (2.3%).

"In topul tarilor partenere la import, ponderea cea mai mare o detin, ca si in cazul exporturilor, Germania, cu peste 17%, de unde Romania importa in principal medicamente, piese si accesorii auto, fire, cabluri, conductori, autoturisme, si Italia, cu peste 11%, de unde importam piei, parti de incaltaminte, produse laminate, produse petroliere si circuite", a mai spus Voineagu, citat de NewsIn.

Urmatoarele tari in ierarhia importului primului trimestru sunt Ungaria, cu o pondere de 8%, Franta, cu peste 6%, precum si Austria, Olanda si Polonia cu ponderi in jur de 4% fiecare.

"In cazul importurilor, apar, insa, tari partenere importante din spatiul extracomunitar cum ar fi China, de unde importam telefoane, acumulatori si baterii, transformatoare, incaltaminte, circuite electrice, si Federatia Rusa - titei, gaze, minereuri concentrate de fier- cu peste 5% fiecare, in totalul importurilor", a declarat Voineagu.

Presedintele INS a mai mentionat ca din totalul de 27 de State Membre, doar Luxemburg (-8%), Irlanda (-6%) si Finlanda (-3%), au inregistrat dinamici negative ale exporturilor in trimestrul I 2010 fata de perioada similara din 2009.

"Cele mai mai mari dinamici la export le-au inregsitrat Malta (+36%), Romania (+20%) si Spania, Ungaria, Polonia si Slovacia cu cate 18% fiecare."

Numai sase state membre au inregistrat dinamici negative ale importurilor: Irlanda (-10%), Luxemburg (-7%), Danemarca (-6%), Bulgaria (-5%), Letonia (-4%) si Grecia (-3%).

In acelasi timp, cele mai mari cresteri de importuri in trimestrul I 2010, fata de 2009 s-au inregistrat in Suedia (19%), Polonia (17%), Republica Ceha (16%), Lituania (14%), Ungaria si Olanda (cate 13% fiecare).

Romania, Belgia si Regatul Unit au inregistrat o crestere a importului de 12% fiecare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri