Premierul Emil Boc a declarat, vineri, la Galati, ca Romania ar putea primi pana la 75 de milioane de euro din Fondul de Solidaritate, iar comisarul european Kristalina Georgieva a adaugat ca cererea Romaniei va fi analizata cu rapiditate de UE.
Comisarul european pentru cooperare internationala, ajutor umanitar si raspuns la crize, Kristalina Georgieva, a declarat ca, dupa ce va fi analizata cu rapiditate de Comisia Europeana, cererea de sprijin pe care Romania a formulat-o si urmeaza sa o fundamenteze va fi supusa aprobarii Parlamentului European si Consiliului Uniunii Europene, astfel incat Romania sa primeasca imediat un raspuns, conform NewsIn.

"Am primit cererea de ajutor (a Romaniei, n.r.) pe 2 iulie si aproape imediat au existat oferte de sprijin din partea mai multor state membre ale Uniunii Europene", a spus comisarul Kristalina Georgieva, declarandu-se "incantata" de reactia Belgiei, care a trimis zece specialisti si echipamente de necesitate imediata la Galati.

In ce priveste cererea Romaniei de accesare a Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene, comisarul a precizat ca Romania va putea accesa Fondul de Solidaritate daca pagubele provocate de inundatii depasesc 0,6% din PIB.

"Daca pagubele provocate de inundatii depasesc 0,6% din PIB, Romania va putea accesa Fondul de Solidaritate. Cererea (fundamentata, n.r.) trebuie sa ajunga in termen de zece saptamani de la momentul producerii dezastrelor. Comisia va urmari prezentarea ei si supunerea aprobarii, cu rapiditate, in Parlamentul European si apoi in Consiliul Uniunii Europene. Daca cererea va fi aprobata, banii vor fi transferati catre Romania", a spus comisarul Kristalina Georgieva, adaugand ca Romania are experienta accesarii Fondului de Solidaritate.

"In trecut, Romania a primit putin peste 83 de milioane de euro din Fondul de Solidaritate", a adaugat Kristalina Georgieva.

Acum, tara noastra ar putea primi pana la 75 de milioane de euro, a apreciat premierul Emil Boc (foto). "Maximum 75 de milioane de euro este suma pe care Romania poate sa o primeasca", a declarat primul-ministru.

Conform aceleiasi surse, evaluarea pagubelor provocate de inundatii – informatii care vor sta la baza cererii de sprijin a Romaniei – este in curs. "Suceava a finalizat deja evaluarea pagubelor. Am inteles ca si ceilalti prefecti se misca repede", a spus Emil Boc, precizand ca "cererea se poate trimite intr-o prima forma, putand fi completata ulterior".

Potrivit premierului, 37 de judete au avut de suferit in urma inundatiilor din ultima vreme, cele mai afectate fiind Botosani, Suceava, Neamt, Iasi, Bacau si Galati. Emil Boc a precizat ca volumul pagubelor produse acum de revarsarea apelor le-au depasit pe cele inregistrate in anii 2006 si 2008.

Banii pe care Romania i-ar putea primi din Fondul de Solidaritate al UE vor fi cheltuiti exclusiv pentru refacerea infrastructurii in zonele inundate. Romania vrea ca, pe langa acesti bani, sa poata cheltui in acest scop si fonduri din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

"Romania a solicitat realocarea de fonduri din PNDR pentru reabilitarea infrastructurii rurale din zonele afectate de inundatii. Este vorba de 124 de milioane de euro pe care Romania i-a solicitat sa ii realoce din PNDR", a spus Emil Boc. "Contam pe sprijinul doamnei comisar Kristalina Georgieva pentru ca aceasta cerere de realocare sa fie discutata si aprobata in regim de urgenta", a completat premierul. La randul sau, comisarul european a spus ca a primit aceasta solicitare din partea Romaniei, o va analiza si va transmite un raspuns in tara.

Premierul Emil Boc a mai spus ca i-a vorbit comisarului european Kristalina Georgieva si despre intentia tarii noastre de a folosi fonduri din Programul Operational Regional – Mediu (circa 250 de milioane de euro), dar si resurse nationale, in scopul punerii in practica a unei strategii de prevenire a inundatiilor, care sa includa amenajrea de diguri de aparare pe cursul raurilor.

Comisarul European Kristalina Georgieva a incheiat amintind despre ajutorul oferit de Romania Republicii Moldova, careia i-a trimis vineri un convoi de ajutoare si echipe de salvare. "Acum, inundatiile afecteaza si Republica Moldova, cu care Romania are legaturi apropiate. Vreau sa multumesc Romaniei pentru ca a fost prima tara care a raspuns apelurilor de ajutor formulate de Republica Moldova, desi Romania avea propriile probleme. Prietenul la nevoie se cunoaste. Romania se bucura de prietenia Uniunii Europene si, la randul sau, Romania poate fi un prieten de nadejde pentru altii", a spus Kristalina Georgieva.

Comisarul european pentru cooperare internationala, ajutor umanitar si raspuns la crize, Kristalina Georgieva, premierul Emil Boc si ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, au survolat, vineri, zonele cu risc de inundatii de pe Dunare, Siret si Prut, din judetul Galati. Delegatia s-a deplasat si la Şantierul Naval Damen din Galati, unde s-a intalnit cu echipa de ajutor din Belgia, care a sosit la Galati si care si-ar putea continua misiunea in Republica Moldova, stat afectat, la randul sau, de inundatii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri