Romania "se bate" pentru noi investitii straine cu Polonia, Bulgaria, Cehia si Ungaria si in prezent nu are o situatie atat de buna comparativ cu aceste state, a declarat presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, scrie Mediafax.
"Oamenii vad oportunitati si in alte state din UE. De exemplu, investitorii se uita la state precum Polonia, care nu a intrat in recesiune. Daca au dolari disponibili pentru investitii, investitorii se uita la Romania, dar in comparatie cu Polonia, Bulgaria, Ungaria si Cehia. In aceste comparatii din nefericire nu sta atat de bine", a spus seful BCR, intr-o conferinta de presa.

El a aratat ca Romania trebuie sa imbunatateasca rapid aceasta situatie.

"De fapt trebuie sa imbunatatim situatia mai rapid si mai bine decat competitorii nostri, iar aceasta este dimensiunea provocarii pentru noi, dar trebuie sa incepem", a continuat Bruynseels.

Pe de alta parte, seful BCR considera ca piata din Romania este atractiva intrucat este mare, existand 22 milioane de romani, iar gradul de bancarizare este redus.

"De aceea suntem aici, pentru ca vedem potentialul pe termen lung. De aceea sunt si celelalte banci aici. Daca te uiti la aceasta piata, prin comparatie cu altele din regiune, ar fi ultima din care ti-ai retrage banii. Bancherii nu se uita la termen scurt cand investesc intr-o tara, ci la termenul lung. As spune ca acesta ar fi ultima piata de pe care m-as retrage", a spus Bruynseels.

In ceea ce priveste absortia de fonduri europene, Bruynseels a aratat ca Guvernul a intampinat unele dificultati, iar atentia autoritatilor a fost distrasa.

"Mai recent am lucrat in cadrul Consiliul Investitorilor Straini pentru a promova un plan de initiative pentru revigorarea cresterii economice in Romania. In mod cert atentia Guvernului a fost indreptata catre FMI si aprobarea celei de-a sasea transe. Sper ca atunci cand ne intoarcem din vacanta, in septembrie, vom avea nu numai dialog, ci si niste actiuni", a spus seful BCR.

El a explicat ca in ceea ce priveste proiectele private cofinantate din fonduri europene exista lipsa de capital a antreprenorilor.

In ceea ce priveste declaratiile presedintelui executiv al Erste Bank, Andreas Treichl, legate de faptul ca Romania a absorbit doar 38 milioane de euro din 35 miliarde de euro disponibile, Bruynseels a spus ca seful grupului austriac este frustat in legatura cu proiectele mari cofinantate din fonduri europene.

"Daca ai investi cat a investit Treichl in Romania, peste 4 miliarde de euro, si tu ai fi frustat", a spus seful BCR.

El a considera ca problema pentru implementarea proiectelor mari este legata de vointa politica de a le realiza.

"Daca guvernul ar vrea sa faca ceva, ar putea sa o faca. Daca ai vointa poti achizitiona capacitatea", a continuat Bruynseels.

Totodata, seful BCR a mentionat ca situatia economica din Romania este una dintre cele mai dificile dintre tarile in care activeaza grupul austriac Erste.

Referitor la declaratiile presedintelui Traian Basescu privind "obraznicia" bancilor, Bruynseels a spus ca deficitul bugetar e o problema de venituri si cheltuieli ale Guvernului si nu are nimic de-a face cu bancile.

Erste Bank a preluat, in 2006, 61,88% din actiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation. Grupul austriac si-a majorat ulterior participatia la 69,17%, prin preluarea de actiuni detinute de salariatii BCR.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri