Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, va solicita noului ministru al Finantelor, Gheorghe Ialomiteanu, introducerea unor garantii privind TVA pentru firmele inscrise in registrul operatorilor intracomunitari, in functie de gradul riscului fiscal, propunere respinsa de fostul ministru Sebastian Vladescu.
"O sa-i solicit noului ministru al Finantelor (Gheorghe Ialomiteanu - n.r.) sa amendam ordonanta 54 privind combaterea evaziunii fiscale in sensul regandirii registrului operatorilor intracomunitari. Doresc sa institui garantii pentru toate societatile comerciale inscrise in registru operatorilor intracomunitari. Pentru societatile cu risc fiscal zero, cum ar fi marii contribuabili, TVA pe care il patesc la o achizitie sa fie zero, iar pe masura ce creste cuantumul riscului fiscal sa creasca si garantia", a declarat presedintele ANAF, Sorin Blejnar.

Blejnar a precizat ca aceasta masura a fost respinsa initial de catre fostul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu.

Potrivit sefului ANAF, garantia ar urma sa creasca la 100% din suma estimata din TVA pentru acele firme cu un risc fiscal mare care realizeaza tranzactii intracomunitare, solicitand rambursari de TVA, desi nu au angajati sau patrimoniu, sau au fost infiintate in spatii inchiriate care au avut in trecut probleme.

"Pentru companiile predispuse la risc fiscal ridicat vrem sa instituim o garantie de 100% si in cazul in care vom constata probleme sa le radiem din registrul operatorilor intracomunitari. Pentru o societate cu risc fiscal mediu va fi un anumit cuantum. Pentru risc fiscal mare, respectiv societatile fara patrimoniu, fara angajati, infiintate in spatii inchiriate, care au un istoric cu probleme, vrem ca garantia sa fie 100% din TVA estimat din tranzactii, cu potential de a fi sustras de la pata", a spus Blejnar.

Ordonanta de combatere a evaziunii fiscale a intrat in vigoare la finele lunii iunie in Monitorul Oficial si prevede, printre altele, infiintarea unui registru al operatorilor intracomunitari, cu scopul unei mai bune monitorizari a companiilor care deruleaza tranzactii comerciale cu Uniunea Europeana si reducerea evaziunii fiscale in acest domeniu.

Astfel, Guvernul a infiintat de la 1 iulie, "Registrul operatorilor intracomunitari", care include toate persoanele impozabile si companiile care efectueaza operatiuni intracomunitare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri