Ministerul Finantelor Publice a publicat recent un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea legii privind Codul fiscal, a legii privind Codul de procedura fiscala, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale. Astfel, Ministerul Finantelor asteapta propuneri si opinii pe marginea proiectului pana luni, 14 noiembrie.

O prima varianta a pachetului de modificari a fost postata pentru consultare publica in a doua jumatate a lunii septembrie. Modificarile includ mai multe masuri de simplificare si facilitati acordate atat mediului de afaceri, cat si anumitor categorii de persoane fizice.

Cele mai importante modificari au aparut in cateva arii, precum stock option plan, scutirea de impozit a profitului reinvestit, deductibilitatea anumitor cheltuieli si TVA, afirma Mihai Erculescu si Horia Matei, ambii consultanti seniori in taxe la firma Accace.

Stock option plan

In prezent, planurile stock option se acorda doar in cadrul persoanelor juridice ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata sau tranzactionate in cadrul unui sistem alternativ de tranzactionare.

Proiectul doreste modificarea in asa fel incat planurile stock option sa poata fi acordate si in cadrul persoanelor juridice care nu sunt tranzactionate pe o piata reglementata sau in cadrul unui sistem alternativ.

Scutirea de impozit a profitului reinvestit

Proiectul modifica legislatia prin faptul ca extinde aplicarea scutirii de impozit pentru profitul reinvestit si pentru dreptul de utilizare a programelor informatice. In prezent, se aplica scutirea doar pentru programele informatice, produse si/sau achizitionate.

Mai mult de atat, se doreste eliminarea limitei prin care scutirea se aplica doar pentru profitul reinvestit in activele produse si/sau achizitionate si puse in functiune pana la data de 31 decembrie 2016 inclusiv.

Deducerea cheltuielilor pentru organizarea si desfasurarea invatamantului profesional si tehnic

In lista de cheltuieli deductibile se introduc si cheltuielile efectuate pentru organizarea si desfasurarea invatamantului profesional si tehnic.

Trecerea de la impozit pe veniturile microintreprinderilor la impozit pe profit

Se propune reducerea valorii capitalului social, pentru care persoanele juridice pot opta pentru aplicarea sistemului impozitului pe profit, la echivalentul in lei a 10.000 euro.

Salarii sau diferente de salarii stabilite prin lege

Proiectul specifica ca tratamenul fiscal apicabil salariilor sau diferentelor de salarii, stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executor se aplica, de asemenea, si salariilor sau diferentelor de salarii stabilite de lege.

Anul fiscal diferit de anul calendaristic

Proiectul aduce clarificari in situatia in care un contribuabil care are anul fiscal diferit de anul calendaristic opteaza pentru revenirea la anului fiscal similar cu anul calendaristic.

  • daca anul fiscal modificat redevine anul fiscal calendaristic, ultimul an fiscal modificat include si perioada cuprinsa intre ziua ulterioara ultimei zile a anului fiscal modificat si 31 decembrie a anului respectiv;
  • daca se modifica perioada anului fiscal modificat, primul an nou fiscal modificat include si perioada cuprinsa intre ziua ulterioara ultimei zile a anului fiscal modificat si ziua anterioara primei zile a noului an fiscal modificat.

Cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile

In situatia in care din evidenta contabila se poate obtine o repartizare clara a cheltuielilor aferente veniturilor neimpozabile, la determinarea rezultatului fiscal se vor lua in calcul cheltuielile de conducere si administrare, precum si alte cheltuieli comune ale contribuabilului, prin utilizarea unei metode rationale de alocare a acestora sau proportional cu ponderea veniturilor neimpozabile respective in totalul veniturilor inregistrate de contribuabil.

TVA

Sunt propuse modificari majore in privinta administrarii contribuabililor, precum si in vederea evitarii declansarii procedurii de infringement pentru transpunerea incorecta a prevederilor referitoare la ajustarea TVA pentru bunuri de capital, cat si asigurarii unui tratament echitabil in cazul persoanelor ce au codul de TVA si isi redobandesc acest drept. Astfel, acesti contribuabili, cat si beneficiarii acestora vor putea beneficia retroactiv de drepturile fiscale pierdute pe durata anularii codului de TVA.

De asemenea, in vederea diminuarii sarcinilor administrative nejustificate in prezent, este propusa desfiintarea Registrului Operatorilor Intracomunitari, motivatia fiind existenta unor parghii mai eficiente pentru combaterea evaziunii fiscale in astfel de situatii, pilonul principal pe care s-a bazat constituirea acestui registru in anul 2010. In prezent, accesul operatorilor economici pentru desfasurarea de operatiuni intracomunitare este conditionat de prezenta in acest registru, chiar daca obtin in prealabil un cod valid de TVA din partea statului roman.

De asemenea, in spiritul Directivei Europene de TVA, se arata in propunerea de modificare transpunerea regimului special pentru micii agricultori, care, in prezent, intampina dificultati in aplicarea regimului normal de TVA. Aceasta modificare propusa vine in completarea ultimelor amendamente legislative aduse de catre Guvern in privinta aplicarii cotelor reduse de TVA pentru input-urile agricole sau apa utilizata prin intermediul sistemelor de irigatii pentru agricultura.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri