Garda Financiara a descoperit in primele opt luni ale anului, ca urmare a activitatii de monitorizare a achizitiilor intracomunitare, prejudicii aduse bugetului de stat, prin sustragerea de la plata TVA, in valoare de 189,4 milioane de lei, potrivit ANAF.
"Garda Financiara si-a intensificat activitatea de monitorizare a achizitiilor intracomunitare in anul 2010 astfel ca, de la inceputul anului si pana in prezent, peste 41.468 de transporturi au fost supravegheate prin aplicatia Trafic Control, descoperindu-se prejudicii aduse bugetului de stat de 189,4 milioane de lei prin sustragerea de la plata TVA", se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), informeaza Mediafax.

Comparativ cu anul 2009, cand pe parcursul intregului an au fost monitorizate 47.251 de transporturi si au fost descoperite prejudicii aduse bugetului de stat in valoare de 111,74 milioane lei, prejudiciul constatat de comisarii Garzii Financiare este, in primele 8 luni din 2010, in medie lunara, in crestere cu 254%.

De asemenea, TVA-ul achitat ca urmare a monitorizarii achizitiilor intracomunitare, in primele 8 luni din 2010, este de 62,3 milioane lei, dublu fata de TVA-ul achitat urmare monitorizarii pe intreg anul 2009.

Potrivit ANAF, 753 de societati comerciale au fost date in consemn la frontiera, iar pentru 210 din transporturile monitorizate, urmare constatarilor efectuate de comisarii Garzii Financiare, au fost intocmite sesizari penale catre organele de cercetare penala in vederea continuarii verificarilor.

Totodata, au fost confiscate peste 115 tone de carne (pasare, porc, peste), 950 tone cereale, peste 300 de tone fructe si legume, a caror valoare de piata a fost estimata la circa 2 milioane de lei.

"In vederea descurajarii si diminuarii evaziunii fiscale, monitorizarea si controlul domeniilor de activitate cu grad ridicat de risc la evaziune fiscala (avand la baza si aplicatia informatica privind achizitiile intracomunitare), constituie o permanenta a activitatii organelor cu atributii de control operativ si inopinat privind prevenirea, descoperirea si combaterea oricaror acte si fapte care au ca efect frauda si evaziunea fiscala, respectiv a Garzii Financiare, componenta a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala", se mai arata in comunicatul ANAF.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri