Banca Mondiala (BM) va aloca intre 2,5 si 3 miliarde dolari, in urmatorii doi ani, pentru finantarea unor proiecte de investitii locale de dezvoltare regionala a Romaniei, fiind vizate zonele cel mai slab dezvoltate, in special din Moldova. Guvernul va demara negocieri cu Banca Mondiala in 2006 pentru obtinerea a unor finantari intre 2,5-3 miliarde dolari, bani care se vor acorda incepand din 2007, pentru ca finantarile pentru anul viitor sunt deja parafate, a declarat, ieri, pentru Averea, senatorul Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget, finante si banci, dupa vizita efectuata impreuna cu reprezentantii Bancii Mondiale in judetul Iasi.

Potrivit acestuia, dupa negocierile cu Banca, Guvernul va semna un Memorandum de finantare si apoi se va trece, pe etape, la finantarea proiectelor propuse de partea romane si de autoritatile locale. Reprezentantii Bancii Mondiale s-au aratat preocupati in special de decalajele regionale intre Romania si statele membre ale Uniunii Europene, de aceea vor finanta proiectele ce pot duce la atenuarea acestor diferente de dezvoltare, spune Varujan Vosganian.

Judetul Iasi se numara printre cele mai putin dezvoltate zone ale tarii, sub aspect economic. Comparativ cu Timis si Timisoara, salariul mediu la Iasi este in raport de 2 la 1, in timp ce investitiile straine atrase sunt de zece ori mai mici decat in Vestul Romaniei, spune presedintele Comisiei de buget-finante din Senat. In acelasi timp, daca in Timisoara nu exista somaj, ci locuri de munca in plus fata de numarul celor angajati, in judetul Iasi rata somajului oscileaza intre 10% si 12% in ultimii ani. Daca va uitati la statisticile calatorilor pe aeroporturi, veti vedea ca la Timisoara au ajuns 300.000 de persoane in acest an, in timp ce la Iasi sunt doar 3.000 de pasageri inregistrati, spune Varujan Vosganian.

Reprezentantii BM au efectuat o vizita la Iasi, la sfarsitul saptamanii trecute, pentru a studia atat situatia economica a regiunii, cat si oportunitatile de investitii si propunerile de proiecte ale autoritatilor locale. Pana acum, Banca Mondiala a alocat Romaniei finantari in valoare totala de peste 5 miliarde dolari, banii fiind directionati atat catre sectoare vitale ale economiei, cat si pentru privatizarea marilor societati cu capital de stat si crearea de noi locuri de munca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri