Primul economist are experienta sistemului comunist in care romanii au trait pana in decembrie 1989, iar al doilea a avut sansa de a studia liber economia de piata si de a-si exprima opiniile. Wall-Street a realizat un interviu dublu cu Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania si al Central European Financial Services (CEFS), si Andrei, fiul sau, partener in cadrul grupului financiar.
Economia planificata a supravietuit in Romania pana in decembrie 1989 cand si-a dat obstescul sfarsit, locul acesteia fiind ocupat de economia de piata. Schimbarea de sistem a fost, fara indoiala, un pas bun in evolutia economiei romanesti care, insa, acum traverseaza prima criza adevarata dupa 20 de ani de capitalism.

Florin Pogonaru si fiul sau, Adrian Pogonaru, analizeaza perspectivele economiei romanesti din doua unghiuri diferite: primul are o viziune sumbra, in timp ce al doilea arata o nota de optimism fata de viitor. Tatal a trait experienta constrangerilor comuniste, in timp ce fiul sau a avut ocazia de a analiza detaliat partea prospera a capitalismului.

Din perspectiva varstei mai mature, starea economiei este, fara discutie, ingrijoratoare. Daca ne uitam la motoarele de crestere economica, consider ca ne-am concentrat prea tare pe export. Ne bazam practic pe un singur motor care sa reporneasca economia – exporturile. Sigur ca reducerea cheltuielilor bugetare este utila, dar nu s-a realizat nimic pentru a se majora veniturile bugetare prin intensificarea activitatii economice”, afirma Florin Pogonaru.

El sustine ca intreg lantul de intreprinderi mici si mijlocii care produceau pentru piata interna au ajuns in faliment si, mai mult, din cauza ca nu exista politici publice care sa incurajeze productia interna vom ajunge sa importam tot mai mult.

Celalalt motor de crestere economica este reprezentat de fondurile europene, care au esuat in reflexe verbale de genul <Vom face…>. Situatia este ingrijoratoare pentru ca, in timp ce sectorul privat suprasubscrie pentru fondurile europene, in cel public este dezastru”, afirma presedintele AOAR, mentionand ca din cauza incompetentei masive din administratia publica, Romania va avea de avea “de tras” in urmatoarea perioada.

Al treilea motor de crestere economica este consumul intern, insa acesta s-a prabusit de mai bine de un an. Practic, exporturile sunt singurele care sustin economia, in timp ce fondurile europene alocate Romaniei continua sa ramana la Bruxelles, iar consumul se afla tot in moarte clinica.

Andrei Pogonaru considera, pe de alta parte, ca valoarea adaugata produsa de anumite nise de business expuse la export este mica si invizibila. “Sunt lucruri pe care oricat de mult am vrea sa le vedem, ele niciodata nu vor fi vizibile. Oricat de mult ne dorim sa vedem puterea de cumparare crescuta prin realizarea de produse locale, o sa observam ca este pur si simplu iluzoriu”, afirma fiul lui Florin Pogonaru.

El este mult mai optimist decat tatal sau si este ferm convins ca, desi este criza si administratia publica este ineficienta, din sisteme proaste pot aparea rezultate bune. “Administratia publica este mai competenta decat era in 1989, insa este adevarat si ca multe lucruri trebuie schimbate si aduse la nome europene. Mentalitatea trebuie sa fie schimbata”, sustine Adrian Pogonaru, partener la CEFS.

Tatal sau este de acord ca administratia publica din prezent este mai buna din punct de vedere profesional fata de cum era in 1989, insa atrage atentia ca este si mult mai corupta decat inainte de ’89. “Atunci administratia era corupta la nivelul bacsisului, nu la nivelul conditiilor. Desigur ca erau rente si acolo, dar erau rente pentru serviciul la ghiseu. care au ramas si acum”, povesteste presedintele AOAR. El considera ca descentralizarea administratiei publice va constitui o problema in conditiile in care competenta din acest sistem este scazuta, iar coruptia este crescuta.

Adrian Pogonaru sustine ca tiparul pe care a functionat economia romaneasca in ultimii 20 de ani prezinta cea mai prospera perioada din punct de vedere al cresterii standardelor de viata in aceasta regiune.

Insa, Florin Pogonaru a subliniat si o realitate dura. Circa 70% din “economia romaneasca” apartine multinationalelor straine. “Cand se discuta despre economia romaneasca foarte multa lume uita ca 70% din ea apartine multinationalelor straine care doar raporteaza niste rezultate aici. Economia trebuie analizata, mai degraba, pe felii sectoriale”, afirma Pogonaru, adaugand ca important este sa vedem ce se intampla in sectorul auto sau in domeniul otelului, acolo unde Romania chiar este un jucator.

Florin Pogonaru (57 de ani) a absolvit Academia de Studii Economice Bucuresti, unde a obtinut si titlul de Doctor in Economie. De asemenea, a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti. Ulterior, el a urmat cursuri specializate de economie la Georgetown University. Fiul sau, Andrei Pogonaru, a inceput liceul in Romania si a finalizat aceasta etapa a studiilor la Winchester College.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri