Programul Prima Casa s-ar putea incheia in urmatoarea perioada, dupa ce bancile vor utiliza si plafonul de garantii ramas de anul trecut. Bancherii nu sunt incantati de aceasta situatie intrucat cererea populatiei pentru credite este redusa, dar sustin ca nu pot influenta deciziile Guvernului si ca vor incerca sa lanseze credite similare.
Incheierea programului Prima Casa nu ar putea influenta major preturile apartamentelor noi si vechi, insa va avea un impact simtitor in vanzarile dezvoltatorilor imobiliari care au mizat puternic pe acest program.

Prima Casa, programul guvernamental prin care statul garanteaza creditele contractate de romani pentru a-si achizitiona prima locuinta, s-ar putea finaliza in aceasta primavara, imediat dupa ce bancile vor consuma garantiile care le-au ramas din 2010.

Bancherii sustin ca, in acest moment, nu mai exista interes din partea autoritatilor pentru continuarea programului Prima Casa.

"Din informatiile pe care le avem, programul nu se va mai continua", afirma un bancher dintr-o institutie de credit din top 10.


Programul Prima Casa a demarat in iulie 2009 si a reprezentat, in opinia specialistilor, o posibilitate de resuscitare a activitatii de creditare si de relansare a economiei. Prima Casa a continuat in 2010, iar plafonul de garantii de la stat ramas neutilizat anul trecut a fost repartizat pentru 2011.

In ianuarie 2011, premierul Emil Boc anunta ca programul Prima Casa va continua si in acest an in limita unui plafon de garantii de 200 milioane euro, care va fi suplimentat la momentul epuizarii. Bancherii afirma ca plafonul se epuizeaza rapid, iar autoritatile nu au in plan continuarea programului.

BCR si BRD, primele doua banci din sistem care controleaza peste 33% din activele bancare, se lupta pentru a acorda cat mai multe credite prin programul Prima Casa, mai ales in ultima perioada. Cele doua banci pot acorda prin a treia etapa a programului Prima Casa credite pe baza unor garantii cumulate de 96 de milioane de euro, aproape jumatate din totalul garantiilor furnizate de stat pentru acest program guvernamental.

Primele doua banci din sistem au anuntat recent ca au consumat aproximativ jumatate din garantiile pe care le au la dispozitie pentru Prima Casa 3.

"Prima Casa a fost un program foarte important pentru sectorul imobiliar. Cred ca acest program este util atata timp cat economia nu isi revine si noi sustinem continuarea sa, dar decizia este a autoritatillor", afirma Guy Poupet (foto), presedintele BRD.

In piata bancara exista oferte de credite ipotecare comparabile ca si cost cu Prima Casa, dar diferenta dintre produse ramane la nivelul avansului minim solicitat de banca, care este de 5% la Prima Casa si de minim 15% la celelalte imprumuturi.

Valentin Ilie, CEO al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania, admite ca zvonurile privind oprirea programului guvernamental Prima Casa au ajuns si in randul brokerilor, insa spera ca decizia de a continua programul sa fie luata dupa ce se epuizeaza sumele alocate in prezent.

“Cred ca autoritatile se gandesc ca programul nu a reusit sa stimuleze piata noua, a constructiilor, si ca s-au rulat sume destul de mari pentru achizitia de apartamente deja construite. Noi ne dorim o continuare a programui, bineinteles. Este mai bun decat nimic”, spune Ilie.

In ceea ce priveste impactul pe care stoparea programului Prima Casa l-ar avea asupra preturilor la apartamente, seful Coldwell Banker afirma ca nu vor exista fluctuatii majore, intrucat programul nu are un impact important asupra tuturor tranzactiilor din piata rezidentiala.

“Preturile locuintelor sunt constante in prezent, scaderile de preturi sunt minore”, a adaugat Valentin Ilie, precizand ca este de acord cu datele INS, conform carora preturile apartamentelor au scazut cu circa 10% de la inceputul anului 2009 si pana in toamna anului trecut.

Pe de alta parte, Romeo Cazanescu, general manager al dezvoltatorului Conarg Real Estate, este de parere ca oprirea programului guvernamental ar avea un impact negativ in piata de locuinte, insa mizeaza pe o continuare a sa, date fiind alegerile electorale de anul viitor.

“Avand in vedere ca 60% din apartamentele vandute in 2010 de Conarg au fost finantate prin acest proiect, cred ca va fi un efect negativ. Programul Prima Casa are succes la locuintele noi, respectiv garsoniere si doua camere care se incardeaza in acest plafon. Nu cred ca exista motive pentru oprirea sa, exista interes si din partea Guvernului sa continue, cu atat mai mult cu cat suntem intr-un an pre-electoral”, a subliniat Romeo Cazanescu.

Pana in prezent, Conarg Real Estate a dezvoltat proiectele rezidentiale Quadra Place, Rasarit de Soare si Quadra 2, care insumeaza circa 1.500 de apartamente.

Comenteaza aici: Crezi ca programul Prima Casa ar trebui sa continue?



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri