Romania trebuie sa asigure coerenta politicilor si un ritm sustinut al reformelor, astfel incat adoptarea euro sa devina posibila la o data cat mai aproape de 2015, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, informeaza Mediafax.

"Pentru Romania, ca tara aspiranta la adoptarea euro, este vitala pregatirea tehnica in vederea indeplinirii tuturor criteriilor, fara exceptie. Asa cum am mai declarat, este important totodata sa avem definita o tinta. Iar aceasta tinta trebuie sa fie pastrata, chiar daca pe parcurs ar putea fi modificata, astfel incat apetitul pentru reformele necesare sa nu fie diminuat. Si dupa cum stim in Romania acest apetit nu este foarte mare. (...) Fara indoiala, ca sa conferim sustenabilitate demersului nostru, este imperios necesar sa asiguram coerenta politicilor si un ritm sustinut al reformelor, astfel incat adoptarea euro sa devina posibila la o data cat mai apropiata de 2015", a spus Isarescu, cu ocazia ceremoniei de inaugurare a Expozitiei euro la Bucuresti.

El a mentionat ca incepand cu februarie 2010 in BNR a fost infiintat Comitetul pentru Pregatirea Trecerii la Euro, iar din octombrie la lucrarile acestui comitet participa si reprezentanti ai MFP, ceea ce reprezinta "o dovada relevanta" ca Romania este preocupata de viitorul in zona euro.

"In perspectiva adoptarii euro de catre Romania, informarea publicului nu poate fi decat un proces continuu, pe care il pregatim de multa vreme si se deruleaza deja. (...) Euro exprima semnificativ diversitatea europeana, prin intermediul motivelor arhitecturale infa?i?ate pe bancnote si prin simbolurile plasate pe fatetele nationale ale monedelor", a continuat Isarescu.

El a spus ca este firesc ca BNR sa vrea ca societatea romaneasca sa cunoasca mai bine moneda aflata in circulatie in tarile din zona euro.

Totodata, Jose Manuel Gonzalez-Paramo, membru al Comitetului executvi al Bancii Centrale Europene, a amintit ca bancnotele si monedele euro sunt in prezent considerate mijloace legale de plata in 17 dintre cele 27 de state membre ale UE, fiind utilizate de 331 milioane de persoane.

El a amintit ca un stat membru al UE trebuie sa indeplineasca mai multe conditii pentru a adera la zona euro si ca BCE a evidentiat ca aceste criterii trebuie indeplinite de o maniera sustenabila.

"In ceea ce priveste Romania, crearea unui mediu favorabil convergentei sustenabile necesita o politica monetara orientata catre stabilitate si implementarea stricta a programelor de consolidare fiscala", a continuat oficialul BCE.

El a mentionat ca un stat trebuie, pentru a adera la zona euro, sa nu faca obiectul unei decizii a Consiliului UE privind existenta unui deficit bugetar excesiv si sa aiba o evolutie sustenabila a preturilor si o rata medie a inflatiei care nu poate depasi cu mai mult de 1,5% rata inflatiei a celor trei state membre ale UE care au inregistrat cele mai bune rezultate in domeniul stabilitatii preturilor.

Mai mult, oficialul BCE a aratat ca statul trebuie sa fi inregistrat o rata nominala medie a dobanzii pe termen lung care nu o poate depasi cu mai mult de 2% pe aceea a celor trei state membre ale UE care au inregistrat cele mai bune rezultate in domeniul stabilitatii preturilor.

Gonzalez-Paramo a mai spus ca moneda unui stat care vrea sa adopte euro trebuie sa fi participat la Mecanismul Cursului de Schimb II (ERM II) pentru o perioada de cel putin doi ani si, astfel, sa fi respectat marjele stabilite de fluctuatie a monedei nationale fata de euro, iar tara respectiva trebuie sa se asigure ca indeplineste criteriile de convergenta juridica.

Expozitia dedidata monedei euro a fost gazduita pana in prezent de Slovacia, Spania, Italia, Germania, Luxemburg, Polonia si Estonia. La Bucuresti aceasta va fi deschisa in perioada 10 martie - 27 mai 2011, dupa care va ajunge in Franta, Bulgaria si Grecia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri