Programul Prima Casa este pe cale sa fie modificat ori finalizat daca autoritatile nu ajung la o intelegere cu bancherii privind garantia acordata de stat, avansul minim cerut clientilor, dar si nivelul dobanzilor practicate la credite. Intre timp, cele mai mari trei banci din sistem au anuntat ca sunt pe cale de a finaliza garantiile actuale sau acest lucru deja s-a intamplat.
Primele trei banci din sistem - BCR, BRD si Raiffeisen - au beneficiat de cele mai mari plafoane de garantii pentru programul Prima Casa 3, valoarea cumulata a garantiilor fiind de 121 de milioane de euro dintr-un total de 200 de milioane euro la nivelul sistemului bancar. BCR si BRD mai au cateva credite de acord pana la epuizarea garantiilor, iar Raiffeisen Bank a anuntat deja ca a epuizat plafonul alocat.

Programul Prima Casa a demarat in iulie 2009 si a reprezentat, in opinia specialistilor, o posibilitate de resuscitare a activitatii de creditare si de relansare a economiei. Prima Casa a continuat in 2010, iar plafonul de garantii de la stat ramas neutilizat anul trecut a fost repartizat pentru 2011.

Plafonul de garantare alocat Raiffeisen Bank pentru programul Prima Casa 3, de 25 de milioane de euro, a fost epuizat, iar ca alternativa banca a lansat un credit in euro cu o dobanda de 5,55% pe an pentru clientii care incaseaza veniturile in cont curent deschis la institutia de credit

BRD- Groupe Société Générale, a doua banca din sistem, avea in urma cu aproximativ o saptamana peste 700 de dosare Prima Casa aflate in diferite stadii de analiza si aprobare, la nivelul FNGCIMM si in reteaua de unitati a bancii.

Banca a utilizat, potrivit calculelor realizate de wall-street.ro, aproximativ 28 milioane de euro din plafonul de garantii de 32 de milioane de euro primit in a treia etapa a programului Prima Casa. Astfel, BRD mai are garantii disponibile doar in valoare de 4 milioane de euro.

Valoarea medie a unui credit Prima Casa acordat de BRD este de aproximativ 40.000 de euro, la fel ca si in cazul BCR.

BCR, cea mai mare banca din sistem, a mentinut unele unitati deschise chiar si sambata si duminica pentru a acorda credite Prima Casa si a epuiza plafonul disponibil, in limita caruia estima in urma cu circa doua saptamani ca va mai aproba inca 1.500 de astfel de imprumuturi. Plafonul total alocat de Fondul de Garantare pentru BCR a fost de 64 de milioane de euro.

Bancherii si autoritatile au inceput ieri discutiile pentru o continuare a programului Prima Casa, insa intr-o forma modificata.

Nivelul dobanzii, avansul, modul de provizionare, comisioanele platite deja Fondului de Garantare si constituirea ipotecii sunt principalele probleme tehnice ridicate de banci in cazul diminuarii la jumatate a garantiei statului in programul Prima Casa, iar Guvernul vrea o solutie intr-o saptamana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri