Ministerul Finantelor a propus suplimentarea cu 200 de milioane de euro a plafonului de garantii disponibil pentru programul "Prima Casa", care va fi accesat numai de catre bancile care au epuizat deja sumele alocate in ultima etapa, si vor sa mai acorde credite tot prin asumarea a 50% din risc.
Hotararea initiata de minister a fost aprobata in sedinta de miercuri a Guvernului, scrie Mediafax.

"Pentru anul 2012, plafonul garantiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 368/2009, este de 200 milioane euro. Garantiile se acorda in baza protocoalelor incheiate de finantatorii cu FNGCIMM, in conditiile impartirii in mod egal a riscurilor si a pierderilor intre statul roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, prin FNGCIMM si finantatori", se arata in document.

Finantatorii au obligatia de a notifica Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) si Ministerul Finantelor Publice cu privire la intentia de a solicita alocarea de sume din plafonul pentru 2012 cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de data la care estimeaza ca vor acorda garantii pana la limita plafonului reutilizat stabilit prin protocoalele incheiate anterior.

In termen de 10 zile calendaristice de la data primirii notificarii, FNGCIMM solicita acordul Ministerului Finantelor Publice privind alocarea de sume din plafonul de 200 de milioane euro.

Sumele se aloca de catre FNGCIMM cu acordul Ministerului Finantelor Publice, finantatorilor care au utilizat integral plafonul reutilizat, in functie de ponderea garantiilor acordate de finantator in totalul garantiilor acordate in conditiile impartirii riscului si de intervalul ramas pana la sfarsitul anului 2012.

Programul guvernamental "Prima Casa" a fost lansat in vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpararii unei locuinte de maxim 60.000 euro si, incepand din 2010, in limita a 70.000 euro pentru locuinte cu lucrari inca neincepute si de cate 75.000 euro pentru case noi cumparate de persoane organizate in asociatii.

In primavara anului trecut, Guvernul a decis ca garantia statului sa fie redusa la jumatate, iar in program sa fie incluse si persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de 50 metri patrati si doresc un confort sporit, bancile avand atunci la dispozitie trei luni pentru a stabili daca accepta noile conditii.

Astfel suma de 750 milioane euro, reprezentand jumatate din garantiile emise, putea fi folosita in continuare pentru acordarea de noi imprumuturi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri