Cancelarul german Olaf Scholz le-a promis responsabililor militari ai ţării că va cheltui semnificativ mai mult pentru apărare pe termen lung, menţionând sume de ordinul zecilor de miliarde, relatează dpa şi Reuters, conform Agerpres.

Scholz a spus că un fond special de 100 de miliarde de euro pentru Bundeswehr este numai "un prim pas important" în cadrul unei conferinţe a armatei de vineri.

El a făcut referire la fondul special al guvernului înfiinţat după declanşarea invaziei Rusiei în Ucraina pentru modernizarea armatei. Războiul declanşat de Moscova a ridicat întrebări privind cât de pregătită este armata germană şi a determinat guverne europene să-şi reevalueze strategiile de apărare, notează dpa.

Scholz a garantat că 2% din PIB vor fi cheltuite pe apărare "permanent", avansând drept calendar anii 2020 şi 2030. Cheltuirea a 2% din PIB pe apărare reprezintă un obiectiv al NATO. Pentru a atinge acest obiectiv, Berlinul va trebui să cheltuie peste 20 de miliarde de euro pentru apărare în fiecare an.

Olaf Scholz a confirmat că Germania va atinge obiectivul NATO de 2% pentru apărare prima dată anul viitor.

"Vom garanta acest 2% pe termen lung, în anii 2020 şi 2030. Spun acest lucru deliberat, pentru că, bineînţeles, unele dintre lucrurile pe cale comanzi acum vor fi livrate în anii 2030", a afirmat cancelarul german.

Dincolo de finanţare, "acţiunea centrală care urmează din punctul de cotitură este depăşirea letargiei organizaţionale şi birocratice care a încetinit trupele timp de ani de zile", a adăugat Scholz.

"Situaţia politică globală confirmă cât de importantă şi necesară este această schimbare de curs", a spus Scholz, referindu-se la războiul din Ucraina şi la războiul din Orientul Mijlociu declanşat de atacul Hamas asupra Israelului de la 7 octombrie.

Cu acelaşi prilej, Scholz a vorbit despre proiectul FCAS, de dezvoltare a unui avion de luptă împreună cu Franţa şi Spania, ca despre un exemplu de cooperare mai strânsă europeană în materie de apărare.

"În acest sens, am avansat cu proiectul avionului de luptă FCAS împreună cu Franţa şi Spania şi vom face acum progrese în privinţa principalului proiect de tanc de luptă MGCS, sub conducerea Germania şi a Franţei", a spus el.

Referirea sa la FCAS pare menită să sublinieze angajamentul Berlinului de a proteja proiectul după un articol recent din ziarul britanic The Times potrivit căruia Germania se gândeşte să renunţe la acesta din cauza unor dispute legate de design şi finanţare, notează Reuters.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri