Moneda nationala s-a tranzactionat intr-un interval ingust in a doua parte a zilei, in jur de 4,1060 lei/euro, deprecierea leului de marti fiind in linie cu miscarea valutelor din regiune, informeaza Mediafax.
In jurul orei 16:30, schimburile se perfectau la 4,1055 - 4,1070 lei/euro, cu peste 1,2 bani mai sus fata de nivelul de luni, cand paritatea se situa in intervalul 4,0935 - 4,0943 lei/euro.

In debut, bancile cotau euro la 4,0920 - 4,0950 lei, putin mai sus fata de nivelul de luni, iar primele ordine de cumparare de euro au dus cursul peste 4,1 lei/euro.

Cererea de euro a continuat sa puna presiune pe cotatii, iar in prima parte a zilei acestea au urcat pana la un maxim de 4,1110 - 4,1120 lei/euro, pe volume reduse.

Desi in trecut leul s-a dovedit destul de rigid, mai ales in fata presiunilor de depreciere, flexibilitatea din ultimele sedinte ar putea fi indusa de un presupus semnal al bancii centrale de vineri cand aparent s-a impotrivit aprecierii leului, considera analistii ING Bank.

"Ideea potrivit careia BNR ar putea sa tempereze aprecierea leului este sprijinita de datele rezervelor valutare ce indica cumparari semnificative de euro pe parcursul lunii aprilie, aproximativ 0,6 miliarde euro. Nu credem ca o depreciere semnificativa ar putea urma de la nivelurile curente deoarece BNR probabil nu va tolera o astfel de miscare avind in vedere perspectiva negativa privind inflatia", se arata intr-un raport de piata zilnic transmis marti de ING Bank.

In a doua parte a sesiunii cursul a flucuat in jur de 4,1060 lei/euro.

Consiliul de Administratie al bancii centrale a decis marti sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 6,25%, pentru a opta sedinta consecutiv, si nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit.

Piata se astepta la aceasta decizie, astfel ca paritatea nu a fost influentata vizibil de anuntul BNR.

Banca centrala a publicat marti o referinta cu 2,13 bani mai mare, de la 4,0860 lei/euro la 4,1073 lei/euro, maximul din ultimele trei saptamani. O paritate mai mare a fost anuntata de BNR la 13 aprilie, de 4,1140 lei/euro.

Leul a continuat sa se deprecieze si in fata dolarului, iar banca centrala a anuntat o referinta cu 2,48 bani mai mare, de 2,7775 lei/dolar.

Dobanzile cu scadenta la o zi s-au intors pe scadere, desi dimineata au crescut usor, astfel ca se situau la 4,83 - 5,33%, de la 4,9 - 5,4% luni. Randamentele cu maturitatea la o saptamana au scazut si ele, de la 4,99 - 5,49% la 4,9 - 5,4%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri