Rolul important al subsidiarelor bancilor elene in Romania, Bulgaria si Serbia ar putea reprezenta un risc pentru recuperarea economica, a declarat presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow, citat de cotidianul Wall Street Journal.
Exista riscul ca dificultatile fiscale din zona euro sa afecteze recuperarea economica din Europa de Est, chiar daca pana acum criza din uniunea monetara nu a avut un impact negativ in regiune, a spus acesta, informeaza Mediafax.

Criza din zona euro poate afecta Europa de Est pe mai multe cai.

"Cred ca exista un posibil risc din cauza unei incetiniri a cresterii economice din zona euro, foarte importanta pentru Europa de Est. Un potential risc ar rezulta din instabilitatea pietelor financiare. Totodata, cred ca exista un risc legat de rolul subsidiarelor bancilor elene in Bulgaria, Romania si Serbia. Trebuie sa subliniez cuvantul posibil - pana acum aceste riscuri au fost tinute sub control", a afirmat seful BERD.

Zona euro este principala piata de export pentru mai multe state din Europa de Est. Germania si Franta, cele mai mari doua economii din zona euro, au inregistrat cresteri de 1,5%, respectiv 1% in primul trimestru.

"Nu exista indoiala ca cele mai mari doua economii s-au descurcat foarte bine. Sentimentul general este ca lucrurile au mers destul de bine pana acum. Dar nu exista loc pentru automultumire - trebuie sa fim atenti la posibilele riscuri", a adaugat Mirow.

Inainte de izbucnirea crizei financiare, au existat temeri ca aceasta va conduce la retragerea capitalului din Europa de Est.

Pericolul a fost indepartat, in parte datorita Initiativei de la Viena, in cadrul careia BERD, Fondul Monetar International si Uniunea Europeana au convenit sa acorde imprumuturi tarilor din Europa de Est, sub conditia ca marile grupuri bancare sa-si mentina expunerea fata de aceste state.

Aceasta abordare nu a fost aplicata si in zona euro pentru combaterea crizei, iar bancile si alti creditori au putut sa-si retraga fonduri din tarile afectate in contextul accesarii de programe de imprumut de la Fondul Monetar International.

In Romania sunt prezente mai multe banci elene, intre care EFG Eurobank si National Bank of Greece prin intermediul Bancpost si respectiv Banca Romaneasca, iar Piraeus Bank, Alpha Bank, ATEbank si Emporiki Bank sub brand propriu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri