Moneda nationala si-a accentuat deprecierea in a doua parte a sesiunii interbancare, pe fondul cererii mai ridicate de valuta care nu si-a gasit contraparte la vanzare, potrivit dealerilor, astfel ca paritatea a urcat peste 4,21 lei/euro.
In jurul orei 16:30, paritatea fluctua in intervalul 4,2105 - 4,2120 lei/euro, cu peste trei bani fata de nivelul de marti seara, cand euro era cotat la 4,1780 - 4,1805 lei, scrie Mediafax.

Bancile au afisat inca de la deschidere cotatii in crestere, de 4,1835 - 4,1855 lei/euro. Cotatia a coborat pentru scurt timp la 4,1780 - 4,1800 lei/euro, nivel la care o serie de investitori au inceput sa plaseze ordine de cumparare de euro mai ridicate, incercand sa-si marcheze profiturile, ingrijorati dupa stirea privind retrogradarea Portugaliei in categoria "junk".

Moody's a redus ratingul de credit al Portugaliei cu patru trepte, la "Ba2", devenind prima mare agentie de evaluare financiara care retrogradeaza tara in categoria speculativa "junk", avertizand ca guvernul de la Lisabona ar putea avea nevoie de un nou pachet de bailout inainte de a se putea finanta din nou de pe piete la dobanzi sustenabile.

In partea a doua a zilei, ordinele de cumparare de valuta si-au gasit din ce in ce mai greu contrapartea, potrivit dealerilor, iar cursul a atins un maxim 4,2130 - 4,2150 lei/euro.

Miscarea de depreciere a fost corelata dimineata cu evolutia pietelor din regiune, afectate tot de stirea cu Portugalia, insa acestea au reusit sa reziste mai bine si s-au stabilizat usor peste nivelul de marti in a doua parte a zilei.

Aversiunea la risc a fost alimentata si de intarirea dolarului in fata euro, dupa ce dobanda de politica monetara din China a fost majorata pentru a treia oara in acest an, pentru temperarea inflatiei.

Banca centrala din China a marit dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 6,56%, aratand in mod clar ca tinerea sub control a inflatiei este prioritara, chiar daca ritmul de crestere economica a incetinit usor.

Referinta publicata miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a fost cu 2,05 bani mai ridicata, de 4,2022 lei/euro. In sesiunea de marti, banca centrala a publicat un curs de referinta de 4,1817 lei/euro, cel mai redus nivel din ultimele trei saptamani, evolutia leului fiind determinata de anuntul privind imbunatatirea ratingului Romaniei.

Avand in vedere aprecierea dolarului pe pietele internationale, BNR a stabilit o referinta cu 4,08 bani mai mare si pentru moneda americana, de la 2,8875 lei/dolar la 2,9283 lei/dolar.

Leul s-a depreciat si fata de francul elvetian, iar paritatea BNR se situeaza la 3,4759 lei/franc, cu 5,3 bani peste nivelul de marti, de 3,4229 lei/franc.

Randamentele afisate miercuri de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o zi au scazut de la 3,40 - 3,90% la 2,97 - 3,47%, iar dobanzile pentru sumele plasate la o saptamana au coborat de la 3,59 - 4,09% la 3,33 - 3,83%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri