Vrei sa-ti faci un card de credit, dar nu te-ai hotarat inca ce banca alegi? Va ajutam noi, oferindu-va un ghid al cardurilor de credit oferite de bancile romanesti, prezentat pe intelesul tuturor. Astazi va propunem cardul de credit de la UniCredit. Care ar fi motivele care ne-ar face sa dorim acest card? Mai intati, am putea deveni clientul uneia dintre cele mai mari banci din Europa si din tara. Apoi, il poti lua la pachet cu alte servicii. De exemplu, poti primi cardul impreuna cu serviciul de internet banking, care iti permite sa platesti facturile sau sa faci alte operatiuni bancare direct de la un calculator, fara sa te mai deplasezi la banca, cu o reducere de 10%. Ce te-ar face sa nu te uiti la acest card? Faptul ca obtii un credit destul de mic in comparatie cu alte oferte.

Imi pot plati facturile fara sa merg la banca

Costul pachetului de servicii (card si internet banking) este de 36 de euro pe an. Este avantajos ca poti efectua o serie de operatiuni (plata facturilor, plata ratelor, transferuri de bani, vizualizarea contului si a tranzactiilor, schimb valutar, constituirea de depozite) direct de la calculatorul personal sau de la serviciu, fara a te deplasa la banca. In plus, obtii o reducere a comisioanelor de 10% fata de pretul de la ghiseu. Concret, comisionul pentru plata unei facturi este de 20.000 de lei vechi. Modalitatea de plata pe internet este foarte simpla, direct de pe site-ul bancii, cu ajutorul unui cont de utilizator si o parola.

Acest pachet este putin mai avantajos la pret decat daca alegem sa utilizam serviciile separat: Internet Banking si card de credit.

Daca in cazul pachetului singurul comision platit este cel de 36 de euro pe an, pentru obtinerea cardului simplu banca percepe in total comisioan de 40 de euro, astfel:
- taxa deschidere cont curent: 15 RON
- taxa lunara de administrare a contului de card: 2 RON
- taxa de activare a serviciului Internet banking: 5 euro (perceputa o singura data)
- taxa de administrare Internet Banking: 2 euro/luna.
Din adunarea comisioanelor reiese un cost anual de aproximativ 40 euro, cu doar 4 euro in plus fata de pachet.

Pot obtine un credit pe card de 2,5 ori salariul net

Revenind la cardul de credit, trebuie spus ca poti obtine de la acesta banca un credit de cel mult 2,5 ori salariul net pentru un solicitant individual. Spre exemplu, imi explica o consilera a UniCredit, in cazul dumneavoastra, cu un salariu net de 10 milioane de lei, limita de credit va fi de maxim 24 de milioane daca aplicati singur.
Daca ati fi fost clientul nostru, limita de credit crestea la 30 de milioane. In schimb, daca aplicati cu sotia, valoarea creditului se dubleaza, pana la 48 de milioane de lei.
Daca aplic impreuna cu sotia, va primi si ea un card de credit (pentru a putea cheltui partea ei, fireste!). Gratuit, banca ne mai ofera cate un card de debit (arata bine in portofel).

Plafonul acordat de banca este destul de mic, cel putin comparad cu plafonul acordat de alte banci. Spre exemplu, Raiffeisen acorda maxim 3 salarii nete, BCR maxim 6 salarii nete.

Cum se utilizeaza cardul

Dar cum se utilizeaza cardul de credit? Dupa ce l-ai obtinut, poti folosi cardul fie pentru retragerea unor sume de bani de la bancomate, fie in magazine la plata cumparaturilor sau pentru plata altor servicii, in restaurante etc.

Pentru suma de bani utilizata pe parcursul unei luni, banca iti percepe o dobanda de 21%. Dobanda se aplica doar la sumele cheltuite, nu la valoarea totala a limitei de credit. La inceputul fiecarei luni, banca iti trimite un extras de cont, in care figureaza toate operatiunile efectuate pe card si suma pe care o ai de platit in urma calcularii dobanzii.

Pana pe data de 20 a lunii respective trebuie sa rambursezi bancii minim 10% din suma utilizata plus dobanda si comisioanele aferente. Poti scapa si fara plata dobanzii daca, pana pe 20 luna viitoare rambursezi integral toti banii cheltuiti luna trecuta pentru cumparaturi la comercianti. Asadar, perioada de gratie este de 50 de zile.

Atentie! Cu cat suma rambursata lunar e mai mare, cu atat dobanda pe care o veti avea de platit va fi mai mica (iar dobanda la carduri nu e una mica). Iar daca nu rambursati nici macar procentul de 10% lunar obligatoriu, veti avea de platit o dobanda penalizatoare si mai mare, care poate fi chiar si dubla.

Comision dublu la retragerea banilor de la bancomat

Daca ai nevoie de bani cash, ii poti retrage de la bancomatele UniCredit sau de la bancomatele altor banci. Trebuie sa stii ca daca scoti bani de la un bancomat UniCredit, banca iti opreste un comision de 1% din suma retrasa (sau 0,9% daca ai si internet banking), dublu fata de comisionul pentru retragerea numerarului de la bancomat cu un card de debit.

De aceea, este recomandabil sa folosti un card de debit si nu de credit atunci cand aveti nevoie de o suma mare de bani cash pe care sa o scoateti de la ATM.

Daca folosesti bancomatele altor banci pentru retragerea de numerar, comisionul este de 1% plus 1 dolar.

Atunci cand calatoriti in strainatate, trebuie sa stiti ca pentru folosirea cardului la comercianti veti avea de platit un comision de 1%. Daca retrageti bani de la un bancomat strain, comisionul va fi de 1% plus 3 dolari. In plus, trebuie sa aveti in vedere si faptul ca se va realiza o conversie valutara la cursul Unicredit din ziua respectiva. Consiliera UniCredit ne recomanda sa ne luam un card in euro inainte de a pleca din tara.

Trebuie sa mentionam ca Unicredit mai percepe un comision de 3 dolari pentru emiterea cardului, taxa anuala de mentenanta a contului de card fiind de 12 dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri