Valoarea totala a actiunilor primite de salariatii BCR, Petrom, Electrica si Distrigaz ar putea depasi un miliard si jumatate de euro, daca acestia le-ar scoate la vanzare.
De la sfarsitul anilor 90, salariatii unui numar mic de companii (doar cateva dintre cele privatizate) au fost privilegiati. Au cumparat ieftin actiuni la propriile societati, pe care le pot vinde foarte scump. Este o afacere de peste un miliard si jumatate de euro, in jurul careia au inceput deja sa roiasca interese, inclusiv politice. Premierul Tariceanu s-a simtit chiar obligat sa intervina, cerand ministerelor sa vina cu propuneri pentru ca pachetul de 8% din actiunile Petrom sa fie vandut direct salariatilor, si nu unei asociatii. Motivul: suspiciunile de deturnare a titlurilor catre grupuri de interese, alimentate de declaratiile vicepremierului Copos si reluate in discursul prezidential.

La cotatia actuala a actiunilor Petrom, pachetul de 8% care va ajunge la angajati valoreaza aproape 800 milioane de euro. Acestia vor plati insa doar 235 de milioane de euro statului, pentru ca vor cumpara la acelasi pret pe actiune achitat de OMV. Adica, de aproape trei ori si jumatate mai putin decat pretul pietei.

La BCR, castigul potential al salariatilor este si mai spectaculos. Pachetul de 8% cumparat anul trecut valoreaza de 30 de ori mai mult, daca luam in considerare pretul platit la privatizare de Erste Bank. Colegii de la BRD si Banc Post deja si-au inmultit serios investitia initiala.

Angajatii de la filialele Electrica privatizate si Distrigaz Nord si Sud vor primi 10%, respectiv 8% din actiuni si vor plati acelasi pret ca investitorii strategici. Si pentru acestea se asteapta cresteri substantiale dupa cotarea la bursa (prin care statul si-a propus sa vanda pachetele reziduale), companiile de utilitati fiind printre cele mai asteptate pe piata de capital.

Salariatii pleaca de la stat cu actiuni la purtator

Marile companii din sectorul energetic si petrolier, vandute de stat unor investitori strategici, risca sa intre intr-un mare scandal daca povestea celor 8% din actiunile Petrom destinate angajatilor se va repeta de zece ori. Adica la companiile din domeniul energiei electrice si gazelor naturale (opt filiale Electrica si doua Distrigaz). Presedintele Traian Basescu si Dan Voiculescu, pe de o parte, si omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu impreuna cu liderul sindical Liviu Luca, pe de alta parte, poarta un razboi mediatic pe tema adevaratilor destinatari ai actiunilor cumparate de salariatii Petrom. Ultimii doi sunt acuzati ca planuiesc acapararea acestora.

Liderii sindicali strang randurile, infiintand asociatii ale salariatilor, pentru a prelua 8% din Distrigaz, respectiv 10% din actiunile celor opt filiale Electrica, dupa cum le permite legea. Nu avem nici puterea financiara si nici nu cunoastem valoarea de piata a companiei, ca in cazul Petrom, asa ca nu stim daca vom face o afacere profitabila, spune Dumitru Chirita, presedintele Federatiei sindicale din energie Univers. Ministrul economiei, Codrut seres, sustine ca, din cauza recentelor scandaluri, va mai dura ceva timp pana cand salariatii isi vor putea cumpara actiunile.

Titlurile distribuite salariatilor au creat probleme inca din perioada privatizarilor dezastruoase prin metoda MEBO. In ultimii ani, cadoul facut de stat doar angajatilor companiilor scoase la privatizare a devenit o miza uriasa. Actiunile sunt cumparate, de regula, la un pret infim, putand sa aduca ulterior, dupa cotarea la bursa, profituri imense. Campionii castigurilor raman salariatii din sistemul bancar, iar dintre acestia, recordmenii absoluti se anunta cei de la BCR, pentru care investitia initiala poate fi recuperata la o valoare de aproape 30 de ori mai mare.

Milionarii din spatele ghiseului bancar
Record Cele mai mari castiguri din afacerea actiunilor cadou

Cu o investitie recuperata de sapte, zece sau chiar 30 de ori in cativa ani, nu se pot lauda prea des nici cei mai inspirati jucatori la bursa. Posibilitatea unui astfel de castig a fost insa oferita pe tava angajatilor si pensionarilor care au lucrat in bancile scoase la privatizare.

In 1999, cand au primit dreptul de a cumpara la valoarea nominala actiuni ale institutiei la care lucrau, nici angajatii BRD, nici cei ai Bancpost nu au starnit prea multe invidii. Multi salariati si, in special, pensionari (ai bancii) chiar au considerat ca nu merita sa cumpere. La Bancpost, spre exemplu, doar 3.887 de angajati si pensionari au decis sa investeasca, in conditiile in care numai numarul salariatilor depasea 4.000.

Cinci ani mai tarziu, in iunie 2004, EFG Eurobank, devenit actionar majoritar la Bancpost, le facea salariatilor o oferta greu de refuzat: 7.000 de lei pentru o actiune cumparata initial de la stat cu numai 1.000 de lei. Profitul de 600%, adaugat la dividendele insumand aproape 244 lei/actiune in perioada 2001-2004, i-a tentat pe majoritatea posesorilor de titluri. Grecii au preluat, astfel, pentru 6,1 milioane de euro, 5,34% din actiunile bancii, un pachet de 2,66% ramanand in continuare in posesia angajatilor.

Cei care au decis sa pastreze titlurile nu le pot tranzactiona pe Bursa, banca nefiind cotata, insa valoarea actiunilor a crescut si mai mult. In momentul de fata, potrivit valorii la care s-a facut subscrierea la ultima majorare de capital (23 noiembrie 2005), o actiune Bancpost face 1,14 RON (11.400 de lei vechi), valoarea nominala fiind de 180 de bani (1.800 lei vechi). Daca mai exista vreo indoiala ca a fi salariat la o banca de stat poate deveni o afacere buna, evolutia actiunilor BRD a spulberat-o, cu siguranta.

Tot in 1999 si tot la valoarea nominala (25.000 de lei), angajatii BRD cumparau de la stat 8,33% din actiuni. Pretul pe actiune platit atunci a fost de 12 ori mai mic decat cel achitat la privatizare de Socit Gnrale (20,15 dolari/actiune). Intre timp, cotarea BRD la bursa a confirmat o crestere spectaculoasa a valorii actiunilor, iar salariatii se descopereau tot mai bogati. In iunie 2003, vestea ca presedintele de atunci al bancii, Bogdan Baltazar, si-a vandut o par-te din titluri pentru a-si construi o casa a facut senzatie. Pentru 721.000 de actiuni (0,05% din banca), Baltazar a obtinut circa 350.000 de dolari.

Adaugand dividendele si actiunile gratuite obtinute in urma majorarilor de capital, fostul presedinte s-a putut felicita pentru o crestere de peste zece ori a investitiei initiale. In momentul respectiv, o actiune BRD valora 17.500 lei vechi (avusesera loc si splitari de actiuni). In prezent, la Bursa de Valori o actiune BRD se tranzactioneaza pentru circa 178.000 de lei, titlurile inregistrand, numai in ultima luna, o crestere de peste 20%.

Norocul angajatilor Bancpost si BRD este insa nimic fata de profiturile pe care le asteapta salariatii BCR. In 2004, AVAS le-a vandut acestora 8% din actiuni, la un pret de 10.305 lei/actiune (0,25 euro/actiune in 2004). Valoarea tranzactiei de atunci a ajuns la aproape 17 milioane de euro. Inca din perioada respectiva, era evident ca pretul de achizitie este mai mult decat avantajos, cei angajati sau cu rude in BCR fiind considerati norocosii momentului.

In cazul celor mai fericiti dintre ei conducerea bancii, care a putut achizitiona pachete mai mari de actiuni numarul de titluri cumparate ramane, deocamdata, un mister. Presedintele BCR, Nicolae Danila, a refuzat sa isi dezvaluie participatia, chiar daca omologul sau de la Erste Bank, Andreas Treichl, a precizat ca pentru conducerea bancilor austriece si a sa personal publicarea oricarei participatii si a oricarui interes legat de banca este obligatorie.

Perspectivele actuale de castig pentru salariati, dupa ce BCR a fost privatizata la un pret record, intrec orice asteptari. Cele 3,75 miliarde de euro platite de Erste Bank pentru 61,88% din actiuni (7,65 euro/actiune) se traduc, pentru angajati, printr-o crestere de peste 30 de ori a investitiei initiale.

Un astfel de castig ar taia oricui rasuflarea, insa pretul real pe care salariatii il vor putea obtine depinde de momentul in care banca va fi listata la bursa sau de o eventuala decizie a Erste Bank de a achizitiona titlurile respective. Vom lua in considerare posibilitatea de a ne majora participatia in functie de rezultatele pe care le va obtine banca in viitor, spune Treichl, presedintele Erste Bank. Un val de ordine de vanzare din partea salariatilor, imediat dupa listare, risca sa coboare pretul, iar cumpararea actiunilor de catre Erste se va face doar la un pret care sa convina institutiei austriece.

3.000% crestere la actiunile BCR

Pretul platit de Erste Bank la privatizarea BCR confirma o valoare a bancii de peste 6 miliarde de lei, pachetul angajatilor sporindu-si astfel valoarea de 30 de ori fata de pretul achitat statului.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=22853&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri