Seria privatizarilor spectaculoase continua. Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, a anuntat ca statul va vinde pachetele de actiuni pe care le detine la Romtelecom, Compania Nationala Posta Romana si la Radiocomunicatii SA. Cum si ANRC va trece sub control parlamentar, rezulta ca Guvernul nu va mai fi prezent pe piata de comunicatii nici ca actionar, nici ca reglementator.

Romtelecom, la bursa

Vinzarea actiunilor pe care statul le detine la Romtelecom va fi facuta cel mai tirziu in 2006. Procesul legislativ va incepe chiar din acest an. Am avut o prima intilnire pe aceasta problema. Foarte probabil, privatizarea se va face prin bursa, a declarat Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor. Astfel, se prefateaza renuntarea la clasica si controversata metoda a licitatiei. In prezent, statul mai detine 45,99% din actiunile Romtelecom, in vreme ce compania OTE are 54,01%. Relansarea Cosmorom este considerata utila de noul ministru. Romtelecom a primit scrisori de intentie de la posibili investitori pentru relansarea Cosmorom, a mai spus Zsolt Nagy.

Brokerii sint optimisti

Listarea Romtelecom la Bursa de Valori Bucuresti este bine primita de brokeri. Razvan Pasol, director general Intercapital Invest, considera ca in acest moment bursa duce lipsa de emitenti puternici. Chiar daca se ocupa cu telefonia fixa, Romtelecom este un operator national si un emitent solid. In prezent, pe BVB sint putine societati mari - printre cei mai cunoscuti as aminti aici Petrom si BRD. Deci, actiunile Romtelecom ar fi vinate de investitorii mari, care cauta acest gen de societati, sustine Razvan Pasol. Totusi, este greu de anticipat modul in care bursa va primi actiunile Romtelecom (vor scadea ori vor creste peste valoarea nominala). Si asta deoarece vor trebui cunoscute de catre investitori bugetul societatii, profitabilitatea acesteia, planul de investitii etc. Maius Plugaru, membru in Comitetul Bursei de Valori Bucuresti si director al firmei de brokeraj Iebatrust, crede ca vinzarea de actiuni Romtelecom de catre stat va mari capitalizarea bursei pe de o parte, dar pe de alta parte este un lucru absolut normal intr-o societate care doreste sa se integreze in Uniunea Europeana. La ora actuala, vinzarea de actiuni Romtelecom pe bursa este doar in stadiu de anunt. Dar este nevoie de societati puternice la bursa, iar Romtelecom este una dintre ele. In prezent, jucatorii de pe piata au capacitatea financiara de a cumpara noile pachete de actiuni. Daca in trecut piata de capital era ocolita de Guvern pentru a-si vinde actiunile detinute la anumite societati, iata ca noua Putere este mult mai interesata de aceasta piata. Mai ales ca aceasta vinzare nu presupune negocieri in care i se fac tot felul de concesii celui care cumpara. Vinzarea pe bursa a actiunilor este o metoda mult mai rapida decit cele folosite pina prezent, spune Marius Plugaru.

Alte privatizari

Tot in acest an, MCTI va demara procedurile pentru privatizarea Companiei Nationale Posta Romana. Aici, statul este actionar unic. Ramine de vazut daca se va opta pentru vinzarea intregului pachet de actiuni sau doar a unei parti. Privatizarea este prevazuta tot in 2006. De asemenea, statul, actionar unic, se pregateste sa renunte la Societatea Nationala de Radiocomunicatii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri