Exista o problema legata de presiunile la care fondurile de pensii sunt supuse, din punct de vedere al opiniei publice si al clasei politice, ceea ce va determina intotdeauna administratorul de pensii sa adopte o prudenta excesiva fata de investitiile in actiuni, apreciaza Radu Craciun.
"Ramane sa vedem cum va reactiona opinia publica la evolutiile de anul acesta, care cu siguranta vor fi departe de a fi la fel de spectaculoase precum au fost cele din anii trecuti cand am avut cresteri de 15-16%", a declarat (foto), director de investitii Eureko Pensii.

De aceea, argumenteaza Radu Craciun, exista o problema legata de presiunile la care administratorii fondurilor de pensii sunt supusi, din punct de vedere al opiniei publice si al clasei politice, oferind in acest sens exemplul discutiilor despre garantarea cu inflatia a randamentelor.

"Discutii se poarta si din moment ce in calitate de administrator esti subiectul unor astfel de comentarii, intotdeauna vei avea o prudenta excesiva in a investi in instrumente volatile precum actiunile, de teama sa nu devi subiectul oprobiului public. Existand aceasta presiune, suspectez ca cel putin pe Pilonul II va exista o autolimitare a administratorilor in a investi foarte mult pe actiuni", spune Radu Craciun.

A cumparat aur pentru corelatia negativa

La sfarsitul lunii august 2011, in industria de pensii administrate privat (Pilonul II) din Romania existau pentru prima data si investitii in marfuri - 0,02% din portofoliul total, ca urmare a achizitiei de aur de catre fondul de pensii administrat de Eureko.

In acelasi timp, titlurile de stat au continuat sa reprezinte principala clasa de active cu 67,89% din total. Pentru a diminua din efectele volatilitatii ridicate din ultima perioada care domina pietele, administratorii au adoptat o strategie prudentiala, preferand in acest sens sa plaseze sume mai mari de bani in depozite bancare pentru un randament sigur.

"Am cumparat aur pentru ca are o corelatie negativa, avand in vedere ca noi nu putem sa intram in tranzactii de tip short, care practic te fac sa ai profit in momentul in care pietele scad. Nu exista mai deloc instrumente care ne ajuta sa facem profit chiar si atunci cand pietele scad, cu ajutorul carora sa-ti compenseze scaderea in pretul actiunilor. In acest fel, per total ai avea un portofoliu mai echilibrat. Aceasta a fost logica pentru care am decis sa investim in aur", spune Radu Craciun.

El a adaugat ca avand in vedere modul in care se calculeaza performanta relativa raportata la piata a fondurilor de pensii, administratorii nu au foarte multe stimulente pentru a se diferentia foarte mult din punct de vedere al strategiei de investitii, iar acest lucru se vede foarte bine la alocarea pe actiuni pe Pilonul II, un de in general, administratorii sunt grupati pe lungimea a 3-4 puncte procentuale.

"Exista riscul ca daca esti foarte diferit de restul pietei sa ai probleme cu limita care este calculata. Pana acum, strategia de diversificare globala pe care o avem a dat rezultate foarte bune, chiar si in contextul agitat din piata, facand ca practic, in ultimele 12 luni, fondul nostru sa aiba cresterea cea mai mare dintre toti administratorii. Totusi, fiecare are o alta strategie si in timp, probabil, se va vedea care este cea corecta", a spus directorul de investitii din cadrul Eureko Pensii.

Radu Craciun (49 de ani), unul dintre cei mai cunoscuti analisti economici din Romania, a preluat in 2007 functia de director de investitii la Eureko Pensii, dupa o perioada de sapte ani in care a activat in cadrul diviziei de piete financiare a bancii ABN Amro.

1. Care sunt asteptarile dumneavoastra cu privire la investitiile fondurilor de pensii?











Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri