Strategia de Dezvoltare a Romaniei in urmatorii 20 de ani, realizata de Academia Romana, isi propune eliminarea pilonului II de pensii administrate privat, cu toate ca acesta "este una dintre putinele povesti de succes de reforma in Romania", a declarat la emisiunea Profesionistii in Banking Radu Craciun, presedinte si director general al BCR Pensii.

El s-a declarat dezamagit de aceasta strategie a Academiei Romane si a explicat ca nationalizarea pilonului II ar fi un gest sinucigas pentru clasa politica, in contextul in care se apropie perioada de pensie a generatiei decreteilor. Mai mult, Romania se afla pe marginea unei prapastii demografice si va ajunge in 15-20 de ani a treia-a patra cea mai batrana tara din UE.

Tinerii se gandesc de abia dupa 30 de ani sa economiseasca

"Cu toate ca cel mai interesant din punctul de vedere al unui fond de pensii este sa inrolezi oameni foarte tineri, pentru ca perioada lor de contributie va fi mai lunga, adevarul este ca cel mai rapid rezoneaza clientii care trec de 30 de ani. Atunci cand esti tanar, pana in 30 de ani, te gandesti la masina, la casa, la familie, chiar daca ti se spune ca poti face diferenta cu o contributie mult mai mica incepand mult mai devreme", a povestit Craciun.

Odata ce tinerii isi rezolva o parte dintre prioritati si incep sa se uite in jur la parintii care tocmai s-au pensionat, isi dau seama ca nu vor sa depinda doar de pensia de la stat, iar apetitul pentru economisire creste.

Ce ar insemna unificarea pilonilor I si II de pensii

Conform Strategiei de Dezvoltare pe 20 de ani a Romaniei, versiunea a doua, realizata de Academia Romana, pilonul I si pilonul II ar trebui unificate, ceea ce ar insemna o nationalizare, asa cum s-a intamplat in Ungaria. Documentul a bulversat mediul de business, cu toate ca BNR lucreaza la o strategie in paralel, care va fi cu siguranta diferita de cea a Academiei.

"Se doreste omorarea pilonului II de pensii administrate privat, care este cea mai rapida acumulare de capital autohton, in conditiile in care cateva pagini mai incolo se mentioneaza de importanta si potentialul furnizat de fondurile de pensii private. Nu stiu ce sa inteleg din chestia asta si nu imi e clar care este viziunea. Suspectez ca, mai degraba, au fost viziuni diferite introduse sub aceeasi umbrela, fara o coordonare. Eu sper sa prevaleze faptul ca toate tarile dezvoltate, catre care vrea sa ne duca si aceasta Strategie de Dezvoltare, au sectoare de pensii private dezvoltate care contribuie din plin la dezvoltarea economica", afirma Radu Craciun (www.raducraciun.ro).

Randamentul investitional pentru pilonul II este la o medie de 7-8% de la lansare. Pilonul II este una dintre putinele povesti de succes de reforma in Romania.

Insa, in momente de presiune pe buget, au aparut nemultumiri ca o parte din banii care s-ar fi dus altfel in bugetul de asigurari sociale au fost virati in fondurile de pensii private, chiar daca sunt bani care au fost virati in beneficiul participantilor.

"In loc sa luam exemplele bune din regiune, ale unor tari precum Ungaria si Polonia, care sunt acum in fata cu 8-10 ani de dezvoltare, noi suntem tentati sa luam mai degraba exemplele negative oferite de acesta tari", spune Radu Craciun, care a amintit ca in Ungaria pensiile private au fost nationalizate, iar in Polonia putem vorbi de o seminationalizare.

Ar trebui sa fii sinucigas ca politician sa nationalizezi pilonul II cu cativa ani inainte ca aceasta generatie de baby boomers sa iasa la pensie.

Seful BCR Pensii atrage atentia ca nu exista un model copy-paste, dar provocarea demografica pe care o va intampina Romania in urmatorii 20 de ani este unica, avand in vedere structura varstelor si existenta generatiei decreteilor. Romania pleaca din situatia in care este a treia-a patra cea mai tanara tara din Uniunea Europeana si va ajunge in 15-20 de ani a treia-a patra cea mai batrana tara din UE.

"La noi fenomenul imbatranirii este exploziv si este legat de aceasta generatie de baby boomers, aferenta perioadei Ceausescu. Pe masura ce timpul trece, pericolul unei nationalizari este in scadere, pentru ca, in momentul in care generatia asta foarte numeroasa se apropie de pensie, politicienii vor fi sub o presiune din ce in ce mai mare. Si, de bine de rau, fondurile de pensii private vor prelua o parte din sarcina platii lor", a concluzionat Craciun.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri