Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a autorizat in perioada 14 octombrie 2010 - 14 octombrie 2011, un numar de 107 persoane, care au candidat pentru posturi de conducere, control intern si administrarea riscurilor si a respins 8 persoane.

"Ca urmare a intrarii in vigoare, in luna octombrie 2010, a cadrului legal aplicabil in sistemul de pensii private in ceea ce priveste autorizarea membrilor propusi pentru consiliul de administratie, pentru cel al directorilor, respectiv pentru consiliul de supraveghere, membrilor directoratului, persoanelor care asigura functia de control intern si cea de administrare a riscurilor, precum si a persoanelor responsabile cu activitatea de investire a activelor, au fost depuse la CSSPP cereri de autorizare a persoanelor ale caror calitati/functii au fost mentionate mai sus", potrivit CSSPP.

Astfel, ca urmare a procesului de autorizare, in perioada 14 octombrie 2010 - 14 octombrie 2011, CSSPP a autorizat in total 107 persoane, potrivit tabelului alaturat. Tot in perioada mentionata ca urmare a procesului de autorizare, CSSPP a respins 8 cereri de autorizare pentru pozitiile de conducere, pentru functiile de administrare a riscurilor si de control intern.

In vederea crearii premiselor introducerii in viitor a unei supravegheri pe baza de riscuri, CSSPP a considerat necesara modificarea cadrului legal cu privire la procesul de autorizare de constituire a societatii de pensii si de autorizare a societatii de administrare a fondurilor de pensii administrate privat si a fondurilor de pensii facultative, prin introducerea unor prevederi referitoare la guvernanta corporativa a administratorului.

Aceste prevederi sunt menite sa asigure protectia intereselor participantilor printr-o organizare stricta si transparenta cu privire la desfasurarea activitatilor, luarea deciziilor si documentarea corespunzatoare a acestor proceduri la nivelul administratorului si conceptul de fit&proper.

Prevederile noilor acte normative au avut in vedere introducerea functiei de management al riscului, a functiei de control intern, separarea activitatilor de decizie de cele de executie si control pentru a asigura calitatea actului decizional si posibilitatea de a avea un control eficient al activitatii.

"Aceste noi prevederi creeaza premisele cresterii responsabilizarii persoanelor cu functii de conducere si de control, structurarea claraa operatiunilor si documentarea acestora astfel incat supravegherea activitatii administratorului sa poata urmari procesele, deciziile la nivelul administratorului, precum si modul prudential in care sunt administrate activele si protejate interesele participantilor", potrivit CSSPP.

La sfarsitul primului semstru din 2011, erau active noua fonduri de pensii administrate privat: Alico, Aripi, AZT Viitorul Tau, BCR, BRD, Eureko, ING, Pensia Viva si Vital.

De asemenea, un numar de 13 fonduri de pensii facultative erau active pe Pilonul III: AZT Moderato, AZT Vvivace, BCR Prudent, BRD Medio, BRD Primo, Concordia Moderat, Eureko Confort, ING Activ, ING Optim, OTP Strateg, Pensia Mea, Raiffeisen Acumulare si Stabil si 10 administratori autorizati de catre CSSPP.

In luna august, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat autorizarea prealabila a fuziunii fondurilor de pensii facultative BRD Primo (fond absorbit) si BRD Medio (fond absorbant), ambele administrate de BRD Pensii Private. Potrivit legislatiei, procesul de autorizare a fuziunii cuprinde doua etape, prealabila si definitiva.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri