Cand depunem niste bani in banca, ne asteptam, fireste, sa si castigam ceva din dobanda, fie ea cat de mica. In unele cazuri insa, mai ales atunci cand facem depozite in valuta, nu numai ca nu castigam absolut nimic, ba chiar mai si pierdem! Cand vom merge la banca se retragem, de pilda, cei 1.000 de euro depusi in urma cu trei luni, vom constata ca in loc sa castigam ceva, primim inapoi mai putin decat am depus.

Asa ca trebuie sa mai scoatem din buzunar cativa euro pentru a plati comisioanele bancii, mai mari decat castigul din dobanda pe trei luni! Atentie, deci, la comisioane! O alta solutie ar fi pastrarea banilor in banca mai mult de trei luni sau schimbarea valutei in lei, economiile in moneda nationala putand aduce un mic profit dupa trei luni, chiar si in conditiile unui risc valutar.

La BRD, depozitele in euro pe trei luni aduc pierderi

La BRD am mers hotarat sa depun intr-un depozit o suma de 1.000 de euro. Consilierul bancii mi-a spus ca pentru deschiderea depozitului nu va trebui sa platesc nici o taxa. Pana aici totul e perfect. La urma urmei, de ce sa mai platesc taxa daca vin sa ofer niste bani bancii. Dimpotriva, trebuie sa primesc bani din dobanda, pe perioada cat economisesc banii. Mai precis, trei luni, pentru ca in iunie am nevoie de ei pentru o calatorie. Asa incat l-am rugat pe consilierul BRD sa-mi spuna cat voi castiga peste trei luni. Dobanda pe trei luni, mi-a spus el


, este de 6,29 de euro (2,55% dobanda anuala). Numai ca, la randul meu, va trebui sa platesc bancii, pentru serviciile de administrare a depozitului, 0,5 euro pe luna, asadar 1,5 euro in total. Iar atunci cand voi retrage banii de la banca, voi fi nevoit sa mai platesc un comision, de 0,5% din cei 1.000 de euro depusi, adica 5 euro. In total, datoria mea catre banca este de 6,5 euro, adica mai mult decat dobanda primita, de 6,29 Euro! Dobanda din care banca imi va retrage si un impozit catre stat de 16%, adica inca un euro. In concluzie, dintr-un depozit de 1.000 de euro pe trei luni la BRD pierzi 1,2 Euro.

La BCR, solutia sunt depozitele in lei

Suparat, m-am dus la alta banca. La BCR. Aici mi s-a spus ca inainte de a depune bani trebuie sa platesc o taxa de deschidere a unui cont, de 80.000 de lei, adica 2,2 Euro. In schimb, sunt scutit de comisionul de administrare a depozitului. Dobanda este putin mai mare decat la BRD, adica 2,75%, ceea ce inseamna ca peste trei luni voi castiga 7 euro fara 10 centi. La retragerea banilor voi plati, la fel ca la BRD, un comision de 0,5%, adica 5 euro. Dupa ce scad si impozitul de 16% ies tot cu o pierdere de 1,2 euro.

Solutia ar fi sa recurg la un depozit in lei. De pilda, daca schimb cei 1.000 de euro in lei si-i depun la BCR, peste trei luni voi avea un castig de 13,12 Euro, din care se scad taxele si impozitul, in total 8,2 Euro si raman cu un castig de 5 euro. In plus, spune consilierul bancii, comisionul de retragere a banilor e mai mic, de 0,4%.

La Raiffeisen pot ramane cu ce am depus

Am fost si la a treia (mare) banca, Raiffeisen. Aici situatia e putin mai roz. Nu platesc nici taxa de deschidere a contului, nici comision de administrare, ci doar pe cel de retragere a banilor, tot de 0,5%, respectiv 5 euro. In schimb, dobanda e putin mai mica, adica 2,3% pe an, ceea ce inseamna ca voi castiga 5,5 Euro. Adica ramaneti cam cu aceeasi suma depusa, a concluzionat, cu un fulg de vinovatie pe fata, consiliera bancii. Nu a vrut sa ma faca sa plang amintindu-mi de impozitul de un euro datorat statului, dar pe care-l retine banca, asa ca l-am pus eu in gand.

Rezultatul: o, pierdere mai mica, de 50 de centi, dar tot pierdere se cheama. Pe care as putea totusi sa o recuperez daca urmez sfatul consilierei bancii, si anume acela de a constitui un depozit lunar, astfel incat dobanda la o luna sa se capitalizeze, adica sa se adune la suma depusa, astfel incat dobanda pentru urmatoarele doua luni sa se aplice la o suma mai mare, in acest fel castigul fiind putin mai mare. In plus, nu se stie niciodata cand veti avea nevoie de bani, iar daca-i depuneti pe termen fix de trei luni si sunteti nevoit sa-i retrageti dupa doua luni si jumatate, va trebui sa mai platiti un comision de 1%, pentru retragerea banilor inainte de termen. De un sfat intelept ai nevoie mai ales la ananghie.

La Piraeus Bank iesi in avantaj

Nu credeati ca mai exista speranta? Eu am gasit-o la Piraeus Bank. Aici am descoperit cele mai cald culcus pentru euroii mei. Nu trebuie sa platesc nici un fel de comision! Ati auzit bine: nici de deschidere a contului, nici de administrare si nici macar de retragere a banilor. Ba chiar banca are si o dobanda bunicica, de 2,75%, la fel ca la BCR. Asa ca aici voi iesi chiar cu un castig: 6,9% din dobanda, din care se scade impozitul de 16%, castigul final fiind de 5,78 euro. Si aici am primit acelasi sfat, de a constitui un depozit pe o luna, care se va prelungi apoi luna de luna, mai ales ca ne asteptam sa creasca dobanzile. Asa ca, daca vor creste luna viitoare, voi beneficia de noile dobanzi urmatoarele doua luni. Daca fac depozit pe trei luni raman cu aceeasi dobanda de acum.

Sfaturi

In concluzie, putem oferi cateva sfaturi:
- depozitele in euro ar trebui sa fie tinute in banca mai mult de trei luni pentru a aduce un castig. E bine sa fie constituite la termen de o luna, cu capitalizarea dobanzii, pentru a putea beneficia de o dobanda mai mare si pentru a putea retrage banii in cazuri urgente fara a pierde prea mult.
- o alternativa mai profitabila ar fi schimbarea valutei in lei si constituirea de depozite in lei, unde dobanzile sunt duble, iar castigul va fi, la randul sau, dublu.
Aici insa exista riscul valutar, dar si pierderea rezultata din schimbarea valutei in lei si invers.

Mai multe informatii despre oferta celor patru banci puteti gasi la:

www.bcr.ro Tel: 0801.0801.227 (in reteaua Romtelecom); 0801.227 (in reteaua Connex)
www.brd.ro Tel: 0800.803.803 (in reteaua Romtelecom)
www.raiffeisen.ro Tel: 0800.802.02.02 (in reteaua Romtelecom)
www.piraeusbank.ro Tel: 021-303.69.69
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri