Cursul de schimb a incheiat sedinta interbancara de miercuri in crestere, la 4,3640 - 4,3660 lei/euro, iar dealerii cred ca deprecierea usoara a leului din a doua parte a zilei a fost posibila deoarece BNR nu a mai intervenit indirect in piata pentru a limita cresterea cotatiilor.
Primele tranzactii de miercuri au fost realizate la 4,3530 - 4,3570 lei/euro, usor peste cotatiile de la inchiderea sedintei de marti, de 4,3515 - 4,3545 lei/euro, potrivit Mediafax.

In prima ora unele ordine de cumparare au dus cursul pentru scurt timp la 4,3610 lei/euro, insa volumele de valuta tranzactionate au fost reduse. Cursul a revenit, apoi, sub 4,3600 lei/euro si a fluctuat usor sub acest nivel pana la mijlocul sedintei.

Dupa ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, cotatiile au trecut din nou peste 4,3600 lei/euro, iar dealerii cred ca banca centrala nu a mai intervenit in piata pentru a incetini deprecierea leului.

La ora 16:30, bancile cotau euro la 4,3640 - 4,3660 lei, cu 1,15 - 1,25 bani peste inchiderea sedintei precedente.

"Se pare ca BNR isi mai pastreaza munitia, mai ales ca prin vanzarile de euro din ultimele zile a dus pe crestere dobanzile practicate de banci. Acum, dupa ce BNR nu a mai intervenit in piata, dobanzile au inceput sa scada usor", a afirmat un dealer.

La finalul sedintei de la Bucuresti, zlotul era in stagnare, iar forintul se aprecia cu 0,4% in raport cu euro. Dealerii cred ca bancile centrale din Polonia si Ungaria au intervenit indirect pe piete pentru a apara zlotul si forintul.

Cursul de referinta publicat de Banca Nationala a Romaniei a crescut miercuri cu 0,78 bani, la 4,3565 lei/euro, si a atins nivelul maxim din ultimele doua saptamani. O rata mai mare decat cea de miercuri a fost afisata la 3 noiembrie, cand euro a fost cotat la 4,3585 lei.

Leul s-a depreciat si in raport cu dolarul american si cu francul elvetian. Cursul de referinta pentru dolar a urcat cu 1,84 bani, la 3,2300 lei/dolar, si a atins maximul de dupa 5 octombrie, data cand dolarul a fost cotat la 3,2451 lei.

Totodata, paritatea oficiala anuntata pentru francul elvetian a avansat cu 1,82 bani, la 3,5228 lei/franc.

Dobanzile practicate miercuri de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o zi au crescut la 6,76% - 7,26%, dupa ce marti au fost de 5,68% - 6,18%. Totodata, au urcat si randamentele afisate pentru plasamentele pe termen de o saptamana, acestea ajungand la 6,7% - 7,2%, de la nivelurile de marti, de 5,72% - 6,22%.

Potrivit dealerilor, cresterea a fost determinata indirect de interventiile indirecte ale BNR in ultimele zile. Prin interventiile indirecte banca centrala a vandut sume semnificative de euro pentru a stopa deprecierea leului si a retras lei din piata, iar aceasta determinat bancile comerciale sa afiseze dobanzi mai mari pentru a atrage depozite.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri